Navigator Jurgen Damen levensgevaarlijk gewond

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_150421_DamenKuipers.jpg

De Belgische navigator Jurgen Damen is levensgevaarlijk gewond geraakt in de Sealine Rally in Qatar. De organisatie van de rally maakte gisteren bekend dat de auto van René Kuipers zwaar gecrasht was en dat Kuipers ter observatie naar het ziekenhuis was gebracht. Naar nu bekend is geworden is niet Kuipers, maar Damen degene die gewond is geraakt. Hij brak zijn nek bij de crash en ligt in uiterst kritieke toestand in het ziekenhuis. Damen was tijdens de afgelopen Dakar navigator bij Gerard de Rooy. Daarvoor zat hij drie jaar bij Peter Versluis aan boord.

De 42-jarige Damen is een van de meest ervaren navigators in de rally raids, met zeventien Dakars op zijn naam. In de Dakar van 1998 maakte hij zijn debuut als co-piloot van Clouseau-zanger Koen Wauters. Na een aantal jaar stapte Damen over op de snelle-assistentietruck voor het team van Volkswagen. Vanaf 2012 navigeerde hij drie keer Peter Versluis om in de afgelopen Dakar Tom Colsoul op te volgen bij Gerard de Rooy. Damen is getrouwd met een nichtje van Colsoul. Samen hebben ze een zoontje.

Damen zat als gelegenheidsnavigator bij René Kuipers in de auto in Qatar. Het ongeval gebeurde gisteren ongeveer 10 kilometer voor de finish van de eerste special van de Sealine Rally. De HRX Ford van Kuipers en Damen werd gelanceerd op een duin, landde op de neus en sloeg op het dak. Een Libanees/Russische crew die snel ter plaatse was, heeft eerste hulp verleend en is 49 minuten bij Kuipers en Damen gebleven tot zij met de medische helikopter naar het ziekenhuis werden gebracht. 

Vanwege de kritieke toestand waarin Damen verkeert, hebben de equipes van Dennis Kuipers en Peter van Merksteijn senior en junior, allen rijdend onder de vlag van Wevers Sport, zich teruggetrokken uit de Sealine Rally.