UPDATE 22.00 – Dakar 2015, Etappe 12: wederom winst voor Stacey

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_16-website_WIWSTACEY.2279_f5dba.JPG

Volledig Nederlands podium bij de trucks
Zonder lekke band had Ten Brinke de proef gewonnen
Alle Nederlanders gefinisht

Trucks

De strijd om de kop leek vandaag lang te gaan tussen Stacey en De Rooy, in het begin van de etappe wisselden ze de snelste tijden af. Meer naar het eind was het toch wel duidelijk dat de olieboer uit Best het snelste was, hij won de special stage met een tijd van 3 uur, 33 minuten en 39 seconden, zijn derde etappezege van deze Dakar. Marcel van Vliet stak op het laatste moment Gerard de Rooy ook nog voorbij, hij werd tweede op 18 seconden, nog eens 10 seconden daarna volgde De Rooy op een derde plek. De Kamazen verloren vooral in het begin van de etappe tijd. Ze zetten nog wel een eindsprint in, maar niet genoeg om de top 3 te bereiken. Twee andere vaste top 3 kandidaten, Loprais en Viazovich, kenden problemen tussen WP3 en WP4 en waren daar al uitgeschakeld voor de topposities.

Volgens Jos Smink was het een linke proef met veel stof. Hij is een keer doorgeschoten bij een bocht en kwam zelfs nog een overstekende koe tegen. Het kan altijd erger, ze kwamen Wuf van Ginkel voorbij die op zijn kant lag. Het onderlinge duel om de elfde plek in het algemeen klassement tussen Smink en Van Genugten viel in ieder geval vandaag nog uit in het voordeel van de Hooglandenaar. Van Genugten had remproblemen en schoot daardoor meerdere malen rechtdoor.

De pechprijs gaat vandaag naar het Mammoet Rallysport team, Pascal de Baar en Martin van den Brink kwamen beide op ruim een uur van Hans Stacey binnen, door problemen bij het stuurhuis van Van den Brink. Ze waren daarmee de laatste Nederlanders die binnen kwamen, iedereen is vandaag weer gefinisht.

Auto's

Bernhard ten Brinke en zijn navigator Tom Colsoul werden vandaag vijfde:  "Jammer dat we deze proef niet hebben gewonnen want het zat er echt in!!! Helaas lekke band. Maar goed happy met de vijfde plek. In totaal hebben we nu acht keer in de top zes gestaan.

Van Loon kwam met lichte zorgen over finish,hij had een lekkende stuurbekrachtiging. Deze leverde hem geen schade voor topklassering op. Ook hij had een lekke band onderweg vandaag, hij werd veertiende vandaag.

Tom Coronel en Maik Willems deden ook lekker mee vandaag. Willems werd op 57:05 48e, Coronel stuurde zijn buggy naar een 54e plek met 1:05:01 achterstand op winnaar Terranova.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_16-website_1421377807_Dakar_SDTeam_20150115_101434_FP_0423.JPG

Motoren

Bij de motoren was Erik Klomp de laatste die nog binnen moest komen. Klomp reed de etappe met enige vertraging uit op iets meer dan twee uur achterstand van winnaar Toby Price.
 
Diezelfde Price verstevigde vandaag zijn voorsprong op Pablo Quintanilla in de strijd om de derde plaats in het klassement. Price won de etappe die toch nog listig was volgens sommige deelnemers. De eerste twee plekken lijken zeker, de overwinning van Marc Coma zal op de laatste dag niet in gevaar komen.

Foto's: Team De Rooy / Shakedown Team