UPDATE 19.00 – Dakar 2015, Etappe 12: Van Loon consolideert vierde plaats algemeen

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_16-website_1421370908_Dakar_SDTeam_20150115_083825_ER_8999.jpg

- Toby Price wint en verstevigt derde plaats
- Verhoeven sluipt ongemerkt top-15 binnen
- Nederlandse truckers koersen op winst

 

Motoren
Toby Price heeft eindelijk zijn overwinning te pakken. Zeven keer reed hij deze rally in de top vijf en vandaag kwam de dagzege er dan. Vanaf de start was de Australiër sterk onderweg en hij bouwde een veilig marge op naar Joan Barreda die de etappe mocht openen. Met de overwinning verstevigt Price zijn derde plaats in het klassement ook nog eens. Pablo Quintanilla moest tien minuten prijs geven.

Barreda kon niet een derde zege op rij pakken maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Paulo Goncalves werd derde en pakte wat minuten terug op Marc Coma maar die heeft niet veel te vrezen in het klassement. Voorafgaand aan de laatste proef heeft de Spanjaard een voorsprong van zeventien minuten.

Frans Verhoeven steeg vandaag een aantal plekken door een sterke etappe te rijden. Uiteindelijk werd de Brabander negende in deze etappe. Met die winst schoof Verhoeven nog een plekje op in het klassement. 

Jurgen van den Goorbergh reed wederom een sterke etappe binnen de top-50. Sjors van Heertum, Caspar Schellekens en Jasper Riezebos finishten op minder dan een uur van winnaar Price. Caspar van Heertum, Bas Nijen Twilhaar en Jeroen van Daele gaven iets meer tijd toe.

Erik Klomp is momenteel nog onderweg. Hij verloor veel tijd tussen WP3 en WP4. Wat de oorzaak van de vertraging is, is niet bekend.

Quads
Christophe Declerck tekende voor de tweede dagzege op rij vandaag. De Fransman mocht als eerste aan de etappe beginnen en liet de kaas niet van zijn brood eten. Gretig als hij was pakte hij ook vandaag de overwinning met ruime voorsprong op de concurrentie.

Rafal Sonik reed behouden naar vierde plek en heeft nog altijd een ruime voorsprong in het klassement.

Auto’s
Bernhard ten Brinke vertrok wederom heel snel in de twaalfde etappe. Bij het derde en vierde waypoint had hij de leiding maar dit kon hij niet vast houden. De overwinning ging naar Orlando Terranova die Vladimir Vasilyev versloeg. Al-Attiyah completeerde de Mini top-3 met een derde plaats. De Villiers verloor redelijk veel tijd in het slot van de etappe, hij kwam binnen op een tiende plaats, op tien minuten achterstand.

Bernhard ten Brinke moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats. Hij liet net Carlos Sousa achter zich die twee seconden tekort kwam. Erik van Loon houdt voorlopig zijn vierde plaats in het klassement vast. Vandaag werd hij twaalfde, in het laatste deel verloor hij nog negen minuten. Concurrent Lavieille verloor wat tijd ten opzichte van Van Loon, Vasilyev liep een paar minuten in en staat nu elf minuten achter Van Loon.

Maik Willems en Tom Coronel zijn nog onderweg.

Trucks
De trucks zijn nog bezig met hun etappe maar daar gaat de strijd tussen Hans Stacey en Gerard de Rooy. Aan het begin van de etappe waren de twee aan het stuivertje wisselen, terwijl ook Marcel van Vliet aandringt.

Op dit moment zijn nog niet alle Nederlanders aan de finish. Volg via ons liveblog de staart van de twaalfde etappe.