UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 10: Al-Attiyah en Nikolaev wederom het snelst

 

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_14-website_ss10SD2.jpg

Al-Attiah wint de stage
Ten Brinke net buiten de top 3
Nikolaev wint weinig verrassend bij de truck
Ton van Genugten in de top 10?

auto's

Nasser Al-Attiyah startte van een tweede plek, reed van het begin tot het eind aan kop en wist de stage te winnen met een tijd van 3 uur, 49 minuten en 59 seconden. Nani Roma, de winnaar van vorig jaar én de special stage van gisteren, ging er hard af. Hij probeert achter een servicetruck het bivak te bereiken en de auto weer op te lappen, maar het is nog maar de vraag of hij morgen weer kan starten. 

Bernhard ten Brinke was op WP7 kort 3e, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plaats in de etappe van vandaag. Een goede prestatie als je bedenkt dat hij vanaf een zestiende plek gestart is.

Erik van Loon moest door de 40 minuten tijdstraf van gisteren laat van start, zodat hij te maken had met meer verkeer en een slechter 'wegdek'. Hij valt net buiten de top 10 met zijn elfde plek. 

Maik Willems moet het sinds vandaag zonder zijn snelle service doen, Zoetaert is uitgevallen met de Ford pick up. Op WP 7 lag hij met 43:28 achterstand op de 44e plek. Ook Tom Coronel bikkelt rustig door, op dat zelfde WP ligt hij iets achter Willems. Hij is daar 49e met 51:28 achterstand op Al-Attiyah.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_14-website_ss10SD1.jpg

trucks

De uitslag bij de trucks begint de meeste Nederlanders te vervelen. Wederom was Eduard Nikolaev met zijn Kamaz het snelst, hij deed 4 uur, 18 minuten en 17 seconden over de etappe van vandaag. Het was nog wel even spannend of hij die plek vast zou kunnen houden, maar uiteindelijk had hij toch nog 49 seconden op Mardeev op het moment dat die bij Sijbrand Booij aankwam. 

Gerard de Rooy was vastberaden de etappe van vandaag te winnen. Daarvoor kwam hij toch echt te kort, op de finish had hij een achterstand van 5:19, Stacey volgde vlak achter hem op 7:16. Stacey doet vandaag goede zaken in de jacht op de vijfde plek in het algemeen klassement, vooral omdat Sotnikov tijd verloor, de Rus is op dit moment nog niet binnen.

Viazovich en zijn rode MAZ deden weer eens mee voor de overwinning vandaag, meerdere keren werd een tweede tijd op een waypoint geklokt. Uiteindelijk belandde hij op het laagste schavot van het podium, maar dat op slechts 1:19 achter de winnaar. Een andere rode truck viel net buiten het podium: de MAN van Ales Loprais. Hij werd vierde op 4:42.

Op dit moment zijn er nog maar zeven trucks binnen, daaronder ook Karginov, die redelijk wat tijd verloor. Zoals het er nu naar uit ziet zijn posities vijf tot en met tien helemaal in Nederlandse handen. De eerste helft van de top 10 was natuurlijk leuker geweest, maar dit is alsnog een prestatie waar menig coureur trots op kan en mag zijn. De mannen in de tweede helft van de top 10: Van den Brink, Van Genugten, Wuf van Ginkel en Jos Smink. Ton van Genugten stevent af op zijn eerste top 10-klassering ooit. 

Peter van den Bosch was door zijn problemen gisteren erg laat binnen, was maar heel kort in het bivak voor hij weer van start ging, maar zijn problemen zijn blijkbaar opgelost en hij kan goed met vermoeidheid omgaan, hij zit vandaag constant vlak achter de top 10. Op dit moment zijn alle Nederlandse trucks langs CP1.

Motoren
Duidelijk was dat Joan Barreda vandaag de etappe won. Hij deed dat voor Marc Coma en Ruben Faria. Paulo Goncalves werd vijfde en verloor wat tijd op klassementsleider Coma.

Beste Nederlander werd Hans Vogels die uiteindelijk op een tiende plaats terecht kwam. Frans Verhoeven werd negentiende op zeventien minuten. Jurgen van den Goorbergh reed een sterke etappe, een 32e plaats als resultaat.

Sjors van Heertum reed een degelijke etappe en kwam binnen op iets meer dan een uur. Hetzelfde geldt voor Jasper Riezebos, hij werd 61e. Jeroen van Daele is op dit moment de laatste Nederlander binnen, hij werd 68e.

Erik Klomp is inmiddels ook gefinisht op een 73e plaats. Caspar Schellekens, Bas Nijen Twilhaar en Caspar van Heertum zitten nog in de proef, zij moeten nog een flink stuk rijden omdat ze in het begin veel tijd verloren.

Quads
Bij de quads was het uitvallen van Ignacio Casale het grootste nieuws. Casale kwam met technische problemen tot stilstand en zou niet weer vertrekken. Casale stond tweede in het klassement. Ook Sergio Lafuente, nummer drie in het klassement, moest opgeven. Dit door een duikeling die hij in de beginfase van de etappe maakte. Even leek het erop dat hij door kon maar dat bleek niet voor lang.

Met het uitvallen van deze twee favorieten staat Rafal Sonik nu eenzaam aan de leiding. Sonik werd vandaag slechts vierde maar heeft een voorsprong van bijna drie uur op Gonzalez Feriolo.

Op de liveblog lees je alle in deze update nog onopgehelderde zaken, we blijven weer online tot de laatste Nederlanders binnen zijn. 

Foto's: Shakedown team