UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 10: Exit Ignacio Casale, Exit Nani Roma?

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_12-website_1421208304_Dakar_SDTeam_20150113_145204_MVDA_5989.jpg
- Barreda's manier om teleurstelling te verwerken: heel hard rijden

- Nani Roma crasht uit de wedstrijd...
- Rafal Sonik stevig aan de leiding na uitvallen Casale

Motoren
Voorafgaand aan de etappe konden de eerste uitvallers van vandaag alweer genoteerd worden. Matthias Walkner moest bij het oversteken van de Andes vandaag opgeven door ziekte. De Oostenrijker was bezig met zijn eerste Dakar en won de derde etappe op overtuigende wijze. Ook de Franse coureur Hugo Payen zou de start van vandaag niet halen, hij was bezig aan zijn negende Dakar.

De overwinning in de tiende etappe ging naar Joan Barreda. Barreda kampt nog steeds met de teleurstelling dat zijn klassement in rook op ging in de achtste etappe maar dat weerhoudt hem voorlopig niet van heel hard rijden. Ook vandaag won hij de etappe. Dat deed hij voor Marc Coma en Toby Price.

Coma doet goede zaken in het klassement door Goncalves achter zich te houden. De winst is iets meer dan twee minuten en dat brengt de voorsprong voorlopig op 7,5 minuten. 

Hans Vogels reed vandaag een zeer goede proef. Bijna elk tussenpunt zat Vogels in de top-10, nog voor Ivan Jakes en David Casteu. Uiteindelijk zette hij bij de finish een tiende tijd op 10'19 van Barreda. Frans Verhoeven zette bij het laatste tussenpunt de zestiende tijd.

Ook de andere Nederlanders zijn goed onderweg. BAS-rijders Van Heertum, Schellekens en Nijen Twilhaar verloren in het eerste deel van de etappe veel tijd maar zijn inmiddels ook weer onderweg.

Quads
Bij de quads is duidelijk geworden dat Ignacio Casale op heeft moeten geven. Casale kwam na CP1 met technische problemen te staan die niet verholpen konden worden. Casale was de nummer twee in het klassement. 

Eerder vandaag werd al bekend dat de nummer drie uit het klassement, Sergio Lafuente, hard onderuit was gegaan. Ook Lafuente is CP1 nog niet gepasseerd. Dat betekent dat de voorsprong van de Poolse Rafal Sonik ineens drastisch op loopt. 

Auto's
Ook bij de auto's kan waarschijnlijk een nieuwe uitvaller toegevoegd worden. De organisatie ASO meldde dat Nani Roma hard gecrasht zou zijn op kilometer 193 in de proef. ASO meldt eveneens dat Roma en zijn navigator OK zijn, maar dat de Mini fors beschadigd is bij de koprol.

Nasser Al-Attiyah heeft momenteel de leiding in de proef voor Orlando Terranova en Krystof Holowczyc. Nani Roma staat ook nog geklasseerd maar het is onwaarschijnlijk dat hij 'snel' door zal rijden.

Bernhard ten Brinke rijdt momenteel vijfde op 2'58 van Al-Attiyah. Erik van Loon moest door de tijdstraf van gisteren verder naar achteren starten maar dringt inmiddels ook de top-10 weer binnen.

Trucks
De etappe bij de trucks is nog niet halverwege. Eduard Nikolaev rijdt momenteel vooraan, Gerard de Rooy ligt derde. Hans Stacey rijdt vijfde, Van den Brink zevende, Van Ginkel negende en Marcel van Vliet tiende. Meer over de trucks in de update van 22.00 uur.

Volg ook het liveblog tot de laatste Nederlander binnen is.