UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 9: Mini pakt de winst weer

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_12-website_1420790105_Dakar_SDTeam_20150108_185714_ER_6590.jpg

Compleet podium voor X-Raid
Raadsels rond WP9
Kamaz andermaal aan kop

auto's

De etappe van vandaag is gewonnen door Nani Roma, op zes minuten afstand van Al-Attiyah. De derde plek was voor Chicherit, zijn buggy is in principe een Mini chassis met een andere body. Hij heeft wel enkele waypoints gemist dus kan wellicht straftijd verwachten. De Villiers werd vijfde, hij verliest ruim een kwartier op Al-Attiyah, die de Dakar nu leidt met 24 minuten voorsprong.

Zonder zijn aandrijf-as-problematiek, die zelf in het veld is opgelost, was Ten Brinke waarschijnlijk in de top 3 gefinisht, als je kijkt naar de tijden die hij na de reparatie neerzette. Dat terwijl hij tussen het verkeer reed. Ten Brinke is op dit moment aan het eind van de etappe, met ruim 2 uur achterstand op Roma. Hoogstwaarschijnlijk staat hij dus nog wel in de top 10.

Van Loon heeft een waypoint gemist, wat 40 minuten tijdstraf gaat kosten, dat kan hij hebben. Veel mensen zijn daar verkeerd gereden. Tom Colsoul heeft Ten Brinke er wel langs gestuurd zodat hij op die manier weer tijd goed kan maken. Met een tiende plek is Van Loon vandaag de beste Nederlander, door de problemen bij ten Brinke schuift hij door naar de vijfde plek. 

Veel andere auto's hebben waypoint 9 ook gemist. Daar staat normaal 40 min. straftijd voor. Roma, Al-Rajhi en dus ook Ten Brinke hebben 'm wèl gepakt. Wat dit voor invloed op de stand heeft moet nog blijken, omkwart over negen was WP9 plots uit de timing-tabellen verdwenen. 

Coronel heeft een klein probleem waardoor hij minder snel kan dan hij zou willen. Hij moet nog finishen, op dit moment rijdt hij met 2½ uur achterstand rond de 60e plek. Maik Willems is ook nog onderweg, met een uur en drie kwartier achterstand zal hij rond de 50e plek eindigen als hij van problemen verschoond blijft.

trucks

Op dit moment zijn enkel Mardeev en Nikolaev nog gefinisht. Op het moment vlak voor WP9 'uit de lucht' ging was Karginov de enige die daar voorbij was, Mardeev, Nikolaev en De Rooy waren (in die volgorde) al voorbij WP10 maar hebben alle WP9 gemist. Nikolaev lag lang aan de leiding, maar vanaf WP10 was het Mardeev die de leiding over nam. Gerard de Rooy lag op het laatste waypoint voor de finish derde op +7:50.

Nadat gisteren Marcel van Vliet al meldde dat het zijn laatste Dakar is, sloot vandaag Jumbo-topman Frits van Eerd zich daar bij aan. Hij wil meer tijd vrij maken om zich te richten op zijn nieuwe doel: Meedoen aan de 24 uur van Le Mans. 

De Baar was 13e op WP1, maar heeft daarna lang stil gestaan. Hij is inmiddels weer onderweg met twee uur achterstand. Nog achter De Baar rijdt Adwin Hoondert, ook met zo'n twee uur achterstand, bovendien heeft hij een waypoint gemist. Wat daar aan de hand is, is op dit moment nog niet duidelijk. 

motoren

Veel veranderde niet meer na de update van 19.00 uur. De BAS-rijders Sjors van Heertum, Caspar Schellekens, Bas Nijen Twilhaar en Caspar van Heertum kwamen allen binnen op ruim drie uur. Jasper Riezebos verloor bijna 4,5 uur.

Op dit moment zijn Jeroen van Daele en Erik Klomp nog bezig met de etappe. Beiden zitten in het laatste deel. 

Op de liveblog lees je van minuut tot minuut wat er gebeurt in de etappe van vandaag. We blijven er weer bij tot de laatste Nederlander binnen is.