UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 9: De ene dag is de andere niet

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_12-website_1420751110_Dakar_SDTeam_20150108_100621_MVDA_1954.jpg
- Honda slaat terug met een-twee finish

- Goncalves halveert voorsprong Coma
- Veel tijdverlies Hans Vogels

Motoren
Werd de achtste etappe een rampdag voor Honda HRC, in de negende etappe zijn de mannen van de Spaanse equipe weer helemaal terug. Helder Rodrigues won de etappe voor teamgenoot Paulo Goncalves die goede zaken deed in het klassement.

Marc Coma kon namelijk niet voorkomen dat Goncalves vier minuten van zijn voorsprong in het klassement afsnoepte. Daarmee is het gat nog maar vijf minuten en gaat het de komende dagen nog erg spannend worden.

Het blok HRC-rijders werd compleet gemaakt door Joan Barreda en Javier Pizzolito die beiden ook erg sterk voor de dag kwamen. Door problemen met de tracking bleef het lang onduidelijk of en hoe Barreda reed, maar uiteindelijk kwam hij als vierde aan de finish. Pizzolito werd vijfde.

Hans Vogels mocht na zijn achtste plaats gisteren vandaag al vroeg starten. Echter, hij ging vroeg in de fout samen met Xavier de Soultrait en verloren kostbare tijd. Op een gegeven moment waren ze drie kilometer van de route afgeweken.

Uiteindelijk kwam Vogels binnen op een uur en dertien minuten van winnaar Rodrigues op een 21e plaats. Frans Verhoeven verloor ook veel tijd vandaag. Hij kwam binnen op plaats 35. Jurgen van den Goorbergh werd 32e.

De rest van de Nederlanders zijn nog niet binnen maar duidelijk is wel dat na Sjaak Martens ook Henno van Bergeijk uit de rally ligt. 

Auto's
De auto's zijn op het moment van schrijven nog onderweg maar het is duidelijk dat Bernhard ten Brinke vandaag een duikeling in het klassement maakt. Bronnen melden dat Ten Brinke in de beginfase van de etappe een kapotte aandrijfas gehad zou hebben. Het verlies liep daarom op naar anderhalf uur, op dit moment is hij wel gewoon onderweg op het tempo van de snelste tien rijders.

Nani Roma is momenteel de snelste in de proef voor Nasser Al-Attiyah en Vladimir Vasilyev. Giniel de Villiers en Yazeed Al-Rajhi volgen op een vierde vijfde plaats. Beiden hebben wel een flinke achterstand op Al-Attiyah.

Trucks
Eduard Nikolaev heeft bij de trucks de leiding stevig in handen. Ook zij zijn nog niet aan de finish. Gerard de Rooy rijdt op een derde plaats met 7'23 achterstand. 

Pascal de Baar, die helemaal achteraan gestart is, heeft zijn weg door de duinen goed gevonden. Hij noteert op WP1 een dertiende tijd. 

Volg de etappe van minuut tot minuut in ons liveblog.

Foto: Shakedown Team