Motorrijders roepen Lavigne ter verantwoording

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_pers_Algemeen_12_01_RM_12_01_0494.jpg

De motorrijders in de Dakar Rally hebben gisteren Dakar-directeur Etienne Lavigne ter verantwoording geroepen over zijn beslissing om de achtste etappe, van Uyuni naar Iquique, door te laten gaan. Klassementsleider Marc Coma zei dat de wedstrijdleiding grenzen heeft overschreden door de etappe door te laten ondanks de omstandigheden. Bij de start van de etappe was het 2 graden Celsius en regende het. Zes rijders uit de top 20 van het klassement vielen uit, anderen liepen grote achterstand op. Enkele rijders moesten met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis. Van de 110 motorrijders die in Uyuni van start gingen waren er om middernacht lokale tijd 82 gefinisht. Van de 24 quads haalden er 13 de finish.

Coma en Joan Barreda, die van start ging als leider in het klassement, drongen er voor de start bij Lavigne en wedstrijdleider David Castera op aan om de race af te gelasten. In het eerste deel van de marathonetappe, naar Uyuni toe, waren al tientallen motorrijders bevangen door de kou op de Boliviaanse hoogvlakte, waar het stortregende. In hun nog natte kleren moesten de rijders vervolgens weer op pad bij temperaturen van maar net boven het vriespunt.

Lavigne nam de beslissing om toch te gaan rijden. Hij verdedigde zich door te zeggen dat de weersverwachtingen goed waren en dat het snel beter zou worden. Bovendien was de route ingekort en waren veiligheidsmaatregelen verscherpt. Die weersverbetering bleef echter uit. Het zoute water van het Salar de Uyuni, een immense zoutvlakte, bleek bovendien de motoren aan te tasten, waardoor vrijwel iedereen met grote problemen stond.

De wedstrijdleiding voelde zich niet aangesproken door de kritiek van de motorrijders. “Dit is de Dakar en extreme condities horen daar ook bij,” zei Castera tegen het Spaanse persbureau EFE. “Persoonlijk zou ik het geweldig hebben gevonden om een veeleisende etappe als deze te rijden, toen ik zelf nog reed.”  

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_12-website_lavigne_coma_getty.jpg

Foto: Getty Images