UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 8: Bijltjesdag 2.0 voor de motoren

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_12-website_sanz.JPG
- Streep door klassement Joan Barreda
- Kan Laia Sanz vandaag vriend en vijand verrassen?

- Nog veel vragen in de achtste etappe...

Momenteel is er nog geen motor aan de finish, volg de etappe live via ons liveblog

Motoren
Het tweede luik van de marathonetappe zal de boeken in gaan als 'bijltjesdag', zover is duidelijk na het eerste deel van de etappe. De etappe is nog altijd in volle gang maar de lijst met uitvallers groeit exceptioneel snel vandaag. Om nog maar niet te spreken over de toprijders die vandaag hun klassement in rook op zien gaan.

Joan Barreda is daar het grootste voorbeeld van. De leider in de wedstrijd kreeg vandaag al vroeg in de etappe problemen en heeft deze niet op kunnen lossen. Het laatste bericht over Barreda is dat hij anderhalf uur verliest en op sleep hangt bij teamgenoot Jeremias Israel die daarmee ook veel tijd prijs geeft. Ook Helder Rodrigues verliest heel veel tijd met technische problemen. Op dit moment heeft hij een verlies van drie uren, maar de klokt tikt door...

Yamaha verliest vandaag ook drie rijders met Alessandro Botturi (technische problemen), Michael Metge (technische problemen) en Daniel Gouet (Onderkoeling). Een aantal bronnen spreken dat er veel meer rijders zijn met onderkoelingsverschijnselen en hoogteziekte, maar daar is officieel nog niets over bekend. Ook de Gas Gas-rijder Gerard Farres Guell ligt uit de wedstrijd na een crash. Demian Guiral, die gisteren zijn stuur af stond aan Joan Barreda heeft ook een streep moeten zetten door zijn rally.

Wie kan deze slechte dag voor HRC dan nog een beetje kleur geven? Laia Sanz, de dame in dienst van Honda, deed in het eerste deel van de etappe goede zaken en ging als derde de neutralisatie in. Op het moment van schrijven zijn de rijders nog niet binnen maar zodra dat het geval is, melden we dat uiteraard in ons liveblog.

Sanz (Honda) moet het uitvechten met Stefan Svitko (KTM) en Juan Pedrero Garcia (Yamaha). Zij zijn de drie die in de 38 kilometer na de neutralisatie beslissen wie de etappe wint. 

Hij is nog niet aan de finish maar gaat zo goed als zeker het heft in handen nemen wat betreft het klassement: Marc Coma bleef voor de neutralisatie weg van alle problemen en bouwde een voorsprong van zeven minuten ten opzichte van Goncalves. 

Wat betreft de Nederlanders kan Hans Vogels vandaag goede zaken doen door alle eerdergenoemde uitvallers. Vogels reed eerder in de top-15 en kan wellicht bouwen op het laatste stuk in de duinen. Frans Verhoeven schoof ook richting de top-20 in het eerste deel, maar ook hij is nog niet binnen.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat Jan van Gerven uit de rally ligt. Ook Caspar Schellekens zou problemen hebben gehad, maar hij rijdt inmiddels weer, wordt bevestigd. De overige Nederlanders zijn momenteel allen in de neutralisatie en zullen daarna beginnen aan de laatste 38 kilometer van de etappe die voornamelijk bestaat uit duinen.

De motoren zijn momenteel nog niet binnen, volg de wedstrijd van minuut tot minuut in het liveblog