UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 7/8: Nikoleav profiteert van fout Loprais

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_11-website_1420875907_Dakar_SDTeam_20150108_1419_RM_0827.jpg
- Gerard de Rooy op afstand tweede
- Al Rajhi wint zware etappe bij de auto's
- Verliest Barreda de aansluiting met Coma

Trucks
Ales Loprais mocht na zijn winst van gisteren vandaag als eerste van start gaan. Al vrij in de beginfase van de wedstrijd is hij verkeerd gereden, terwijl de mannen van De Rooy en Kamaz die achter hem aan reden keurig zijn spoor volgden. De mannen die net achter de kop aan rijden, van GINAF, Xdakar, Mammoet Rallysport maar ook bijvoorbeeld Ton van Genugten konden daardoor op CP1 op veel hogere posities rijden die we van hen gewend zijn. De coureur die zonder twijfel het meest van de verwarring heeft geprofiteerd was Eduard Nikolaev. Doordat hij gister problemen had en een uur achter Loprais finishte, moest hij vandaag als 20
e starten. Hij heeft de route in één keer goed gereden, en heeft daarmee wederom een etappe op zijn naam geschreven. Zijn voorsprong op de nummer twee, Gerard de Rooy, was maar liefst 11 minuten en 16 seconden.

Hans Stacey en Marcel van Vliet deden goed mee deze etappe. Stacey is met 49 minuten achterstand binnen gekomen, Van Vliet op 51. Dat lijkt veel, maar de verschillen zijn in deze zware etappe enorm.

Opvallend zijn de prestaties van Ton van Genugten. Als privé-rijder weet hij zich staande te houden in de top 20, vandaag reed hij zelfs constant rond de elfde plek. Uiteindelijk doken enkele achter hem gestartte deelnemers onder zijn tijd door, zodat hij genoegen moet nemen met een veertiende plek, maar daar zal hij zeker niet ontereden over zijn.

Uiteindelijk dook Vasilevski met zijn MAZ nipt onder zijn tijd door, zodat hij genoegen moet nemen met een twaalfde plek, maar daar zal hij zeker niet ontereden over zijn. Het Riwald-Tatra team van Huzink rijdt zich ook positief in de kijker, op het laatste waypoint voor de finish klokte het team, dat de afgelopen dagen nog door pech geplaagd werd, een keurige 15e plek.

Martin van den Brink lijkt grote problemen te hebben, tussen WP4 en WP5 verliest hij bijna 2 uur. Zodra er bekend is wat er aan de hand was melden we het.

Sugawara junior heeft de 11e tijd in de boeken gezet. Hij rijdt in een andere klasse dan de mannen in de top. Zijn Hino is vrijwel helemaal standaard en heeft een kleine motor. Hij heeft vandaag laten zien dat je met goed navigeren en het spul heel houden verder kunt komen dan met brute kracht.

De meeste trucks zijn op dit moment nog onderweg op het zware laatste stuk van de etappe, het spoorzoeken in de duinen naar het bivak van Iquique. In de update van 22:00 en in het liveblog lees je precies wie wanneer binnenkomt en welke problemen ze onderweg hadden.

Motoren
Bij de motoren lijkt na de rustdag de strijd ook definitief ontbrand. Waar Coma en Barreda elkaar de afgelopen dagen nauwlettend in de gaten hielden, doet Coma nu goede zaken door afstand te nemen van zijn grootste concurrent.

Slechts een handvol rijders zijn op dit moment aan de finish. Paulo Goncalves heeft de etappe gewonnen, slechts veertien seconden voor Marc Coma. Joan Barreda lijkt de meeste schade geleden te hebben. Hij kwam binnen op 6'13. Hans Vogels is het laatste tussenpunt gepasseerd op een zestiende plaats. 

De motoren rijden vandaag hun special in Bolivia als onderdeel van de marathonetappe. Pas aan de finish zal duidelijk zijn wat voor schade deze dag opgeleverd heeft.

Auto's
Op de terugweg naar Iquique, het tweede deel van de marathonetappe, kregen de auto's nog een pittige proef voor de wielen van in totaal bijna 800 kilometer. Daar zat al een deel neutralisatie in, maar vanochtend besloot de organisatie ook het eerste deel te neutraliseren door het slechte weer dat de deelnemers gisteren ook al trof. 

Het lijkt er op, met zeven auto's aan de finish, dat Yazeed Al Rajhi de etappe gewonnen heeft. Hij kwam aan de finish met een voorsprong van 1'12 op Orlando Terranova en nog belangrijker: Nasser Al-Attiyah geeft 2'36 prijs aan de finish. De Villiers volgt in zijn voetsporen op 2'49.

Bij de auto's zijn nog geen Nederlanders aan de finish op dit moment.

Volg de ontwikkelingen van minuut tot minuut op ons liveblog, de volgende update volgt 22.00 uur.