UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 7: Loprais wint op zijn verjaardag

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_10-website_1420680906_Dakar_SDTeam_20150107_185853_MVDA_1777.jpg

Loprais geeft zichzelf een etappe-overwinning cadeau op zijn verjaardag
Nikolaev verspeelt zijn kansen voor het algemeen klassement
Ten Brinke en Van Loon beide wederom voorin

trucks

De grote winnaar van vandaag is Ales Loprais. Op zijn vijfendertigste verjaardag was hij met een tijd van 4h02m54s het snelste in zijn in MAN van het Nederlandse Veka team. Ruim vijf minuten daarna volgt Gerard de Rooy op een mooie tweede plek, op de voet gevolgd door de Kamaz trucks van Karginov, Sotnikov en Mardeev. De andere Kamaz, met Nikolaev achter het stuur, verliest meer dan een uur en is daarmee zijn eerste plek in het algemeen klassement kwijt aan zijn teamgenoot Mardeev. De top 4 van dat klassement is overigens nog steeds helemaal in handen van Kamaz. 

Jan Lammers is vandaag niet gestart, door een niet zachtzinnig contact met een 'steen zo groot als een schatkist' is te truck te veel beschadigd geraakt.

Gert Huzink heeft al redelijk aan het begin van de route een fusee van zijn Tatra moeten lassen, maar hij is wel weer onderweg, dat is belangrijker dan de ruim 2 uur achterstand die het hem heeft opgeleverd.

Adua, Bellina en Sugawara staan volgens de live timing tabellen op de eerste en derde plek, maar hebben beide veel waypoints gemist. Ze hebben de weg dus afgesneden, wat kan resulteren in diskwalificatie. Doordat deze mannen de uitslagenlijst 'vervuilen' is het op dit moment lastig om te bepalen op welke plekken de Nederlanders staan en vooral met welk tijdsverschil. In de top 10 staan nog meer rijders uit de achterhoede die flink wat waypoints gemist hebben. Wellicht zijn ze van de baan gestuurd omdat deze anders te zwaar wordt voor de motoren morgen, maar er is op dit moment nog erg veel onzeker. Wat we wel weten is wie er nog onderweg zijn, namelijk De Baar, Edwin van Ginkel, Schoones, Versteijnen en Huzink. 

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_10-website_P-20150110-00107.jpg

auto's

De winnaar bij de auto's was vandaag Terranova. Toyota komt echter steeds dichter bij, met een tweede plaats voor Alrajhi. Bernhard ten Brinke werd wederom derde, dit keer op slechts 8 seconden achterstand op zijn Overdrive-collega. Peterhansel finishte als 8e, hij is daarmee de beste Peugeot van de dag. Klassementsleider Al-Attiyah stelt wat teleur met een zevende plek, hij moest vandaag tot drie keer toe stoppen om de inhoud van zijn maag langs het traject achter te laten. 

De dertiende plek was vandaag voor Erik Van Loon. "Vandaag is op een crack in de weg een wiel geëxplodeerd, daarna noodweer met hagel en dergelijke. Verder hebben we voorzichtig gereden voor morgen" Ten Brinke en Van Loon staan nog steeds 5 en 6 in het algemeen klassement.

Maik Willems kan elk moment finishen. Hij heeft om nog onbekende redenen veel tijd verloren halverwege de special stage, maar rijdt wel weer, op dik twee uur achterstand. Tom Coronel is voor de tweede keer deze week gediskwalificeerd, maar rijd momenteel wel rond de 69e positie rond. 

Uiteraard houden we tot de laatste Nederlander binnen is de liveblog weer bij.

Foto's: Shakedown team en Red Bull