UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 6: Rodrigues wint sprint naar rustdag

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_07-website_1420751110_Dakar_SDTeam_20150108_100621_MVDA_1954.jpg
- Coma en Barreda houden elkaar in de greep
- Peterhansel staat stil met technische problemen
- De Rooy dringt aan bij Kamaz

Motoren
De eerste motoren zijn net binnen na de zesde klassementsproef van Dakar 2015. Helder Rodrigues heeft de proef gewonnen, voor Toby Price en Paulo Goncalves. Het bleek een lastige etappe te zijn voor de 119 gestarte motorrijders, de toppers gingen al vroeg in de fout en diversen verloren daarbij veel tijd. Onder andere Matthias Walkner, die op dit moment nog onderweg is, verliest naar verwachting meer dan twee uur. 

Voor de top van het klassement houden Marc Coma en Joan Barreda elkaar stevig in de greep. Barreda wist razendsnel na de start het gat te dichten en pakte daarmee vandaag de twee minuten terug die hij gisteren verloor ten opzichte van zijn landgenoot. Het verschil is daarmee weer opgelopen naar twaalf minuten.

Hans Vogels is de eerste Nederlander die aan het begin van de avond over de finish kwam op een twintigste plaats. Hij verliest 26 minuten ten opzichte van Rodrigues en klimt nog steeds in het klassement. 

De overige Nederlanders zijn nog altijd bezig met de special van 458 kilometer. Erik Klomp is voorlopig de langzaamste op een 110e plaats. Van Heertum, Schellekens, Nijen Twilhaar en Van Daele rijden naar verwachting samen in deze proef, ze komen telkens vrijwel tegelijk langs de diverse tijdsmetingen. Sjors van Heertum rukt op naar de subtop van het klassement doordat hij nu al negen plaatsen heeft goed gemaakt. Riezebos en Van Bergeijk blijven ongeveer op de plaatsen waar ze 'horen'. Datzelfde geldt ook voor Sjaak Martens en Jurgen van den Goorbergh. Zij zijn inmiddels - net als Jan van Gerven - begonnen aan de slotfase van de etappe.

Quads
Naar verluidt zou Kees Koolen uit de wedstrijd liggen door technische problemen. Koolen werd donderdag aangehouden door de Chileense politie, melden Grand Prix Radio en La Gazzetta Dello Sport. Samen met een Italiaanse deelnemer reed Koolen over archeologisch gebied in de woestijn bij Antofagasta. Na een half uur verhoord te zijn door de Chileense politie kwamen de heren weer op vrije voeten. 

Ignacio Casale leidt de zesde etappe en lijkt onderweg naar de overwinning maar dat is nog allerminst zeker. De Chileen en zijn naaste concurrent zijn nog niet aan de finish. Rafal Sonik verloor in de beginfase van de etappe behoorlijk wat tijd maar heeft zich schijnbaar herpakt. Hierover meer in onze update van 22.00 uur.

Auto's
Bij de auto's zijn de deelnemers ook nog zo'n 100 kilometer verwijderd van de finish. De strijd om de overwinning gaat bij de auto's nog tussen Alrajhi, Al-Attiyah, de Villiers en Gordon. Laatsgenoemde moet op de laatste tijdsmeting voor de finish slechts 32 seconden toegeven op Nasser Al-Attiyah. De prins van Qatar verklaarde eerder dat hij het liefst geen etappes wint. 

Bernhard ten Brinke rijdt momenteel rond op een zesde plaats, Erik van Loon daar vlak achter op een negende plaats. Maik Willems en Tom Coronel vorderen ook gestaag hun reis richting het einde van de zesde etappe. Beiden zijn inmiddels de neutralisatie gepasseerd en beginnen aan het tweede deel van de klassementsproef.

Stephane Peterhansel zou te kampen hebben met technische problemen en staat stil op kilometer 137 in de proef. Het is onduidelijk of hij verder kan.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_07-website_1420799108_Dakar_SDTeam_20150108_164955_ER_6225.jpg

Trucks
De trucks aan de kop van het klassement zijn de neutralisatie inmiddels ook voorbij, daar heeft Nikolaev de leiding voor Mardeev. Gerard de Rooy volgt op een derde plaats. Andrey Karginov verloor in de beginfase tijd en daar profiteert De Rooy tot nu toe maximaal van. Ook Stacey en Van Vliet rijden in de top tien. Van Ginkel, Van den Brink, De Baar en Van den Bosch bezetten de plaatsen elf tot en met veertien. 

Adwin Hoondert heeft in het begin van de etappe wat tijd verloren maar lijkt weer op weg. Jan Lammers bracht nog een nacht door op de proef maar is als het goed is weer van start gegaan. Lammers en zijn crew hebben op het moment van schrijven WP1 nog niet bereikt. 

Frans van Lankveld kende de hele rally problemen maar nu is duidelijk dat hij definitief uit de wedstrijd ligt. Van Lankveld kon eerder een etappe overslaan omdat hij met roze startnummers rijdt, maar dat geldt niet voor een tweede 'non-start'.

Volg het verdere verloop van de etappe in ons liveblog dat van minuut tot minuut bijgewerkt wordt. Om 22.00 uur volgt een nieuwe update omtrent de situatie in de rally. 

Foto: Shakedown Team