UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 4: Ten Brinke gaat als de brandweer

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_07-website_SS3DEROOY.421_ec6d2.JPG

- Bernhard ten Brinke snelste auto bij CP3
- Barreda en Coma op eenzame hoogte 
- Problemen voor Gordon, Sainz én Terranova

Motoren
Bij de motoren waren Marc Coma en Joan Barreda een klasse apart. Waar anderen – Walkner, Goncalves, Sunderland – foutjes maakten, hielden de twee Spanjaarden elkaar in het vizier en reden ze samen naar de finish. Barreda wist snel het gat te dichten naar Coma en bleef strategisch in het wiel zitten van de KTM-kopman. Barreda won de etappe met een tijd, twee minuten sneller als Coma.

Pablo Quintanilla was de enige die de Spanjaarden kon volgen. De Chileen is de hoop in bange dagen voor Chili, nu Chaleco Lopez niet mee kon doen door een blessure. Quintanilla kwam vandaag binnen op een knappe derde plaats, 2’49 achter Barreda. Met de overwinning heeft Barreda een gat van twaalf minuten geslagen op Coma.

Daarachter viel een groot gat. Een aantal snelle mannen maakten diverse fouten. Sam Sunderland ging onderuit en heeft de rally verlaten. Vermoedelijk heeft hij een breuk in zijn schouder. Matthias Walkner, die de etappe mocht openen, ging al vroeg de mist in en verloor daarmee wat tijd. Later in de etappe gebeurde hetzelfde nog een keer en kwam Walkner binnen met een achterstand van 22 minuten. Ook mistte hij op de livetiming een Waypoint, wat voor gevolgen dat heeft is nog niet duidelijk. Paolo Goncalves verloor eveneens tijd, waardoor dat kwam is nog niet duidelijk op dit moment.

Hans Vogels was vandaag de snelste Nederlander bij de motoren. Vogels behaalde een knappe achttiende plek met 21 minuten achterstand op Barreda. Niet veel later was ook Frans Verhoeven binnen op een 29e plaats, 28’49 achter Barreda.

Van den Goorbergh, Van Gerven, Sjaak Martens, Sjors van Heertum, Guillaume Martens, Riezebos, Caspar van Heertum en Schellekens zitten in de laatste vijftig kilometer van de etappe. Henno van Bergeijk en Jeroen van Daele zijn CP4 voorbij en Erik Klomp en Bas Nijen Twilhaar zijn CP3 gepasseerd. Humphrey Senn van Basel is daar nog altijd niet voorbij.

Auto's
Bernhard ten Brinke neemt revanche voor de koprol van gisteren. Op WP1 lag hij derde, op WP2 tweede en bij WP3 heeft hij zelfs de eerste tijd in handen. Het hele veld ligt wel dicht bij elkaar, de eerste vier volgen elkaar daar binnen een minuut. De achtervolgers van Ten Brinke zijn Peterhansel, Alrajhi en Al-Attiyah. Op CP5 is Ten Brinke de leiding kwijt ten koste van Peterhansel, maar de zware duinen aan het eind van de etappe gaan vandaag het verschil maken. Ook Van Loon doet het goed, hij zit zo rond de tiende plek.

Sainz staat stil op 32 kilometer in de special met technische problemen. De trucks rijden vandaag een andere route dan de rest van het veld, wachten tot de service langs komt is dus geen optie.  Ook Peugeot-rijder Depres staat stil, hij heeft nog maar 9 kilometer afgelegd

Tom Coronel is wel gestart, maar zal waarschijnlijk een raar gevoel in zijn lijf hebben, het spannendste voor hem zal na de finish zijn, dan krijgt hij te horen of hij gediskwalificeerd blijft, of dat die beslissing herzien wordt. 

Trucks 
De trucks zijn op het moment van schrijven ruim een uur onderweg. Om de kopposities gaat het gevecht tussen de verschillende Iveco en Kamaz-rijders, maar ook Wuf van Ginkel en Ales Loprais draaien heel goed mee aan de top. Vooral de GINAF coureur valt op met een 4e tijd op WP1. De Tsjechische Tatra rijder Kolomy is normaal regelmatig goed voor podiumplekken, maar verliest veel tijd, op WP1 was hij bijna een kwartier langzamer dan Nikolaev, die daar de snelste tijd neerzette. Ook MAZ coureur Viazovich die eerder deze rally verbaasde met een tweede plek in etappe twee, heeft vandaag zijn dag niet, ook voor hem een kwartier achterstand op WP1. Gerard de Rooy lijkt ter hoogte van WP2 in de problemen geraakt, waar anderen die na hem gestart zijn al tijden neer hebben gezet, is hij nog niet gepasseerd. 

Rallymaniacs blijft uiteraard de hele nacht door updates geven in de liveblog