UPDATE 19.00 - Dakar 2015, Etappe 4: Barreda in de aanval

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_07-website_1420572306_Dakar_SDTeam_20150106_110535_MVDA_6634.jpg
- Deelnemers begonnen aan proef door Atacama Woestijn

- Openen proef lastige opgave voor Walkner
- Tom Coronel toch van start in vierde etappe?

Pas om 16.45 uur Nederlandse tijd begonnen de deelnemers aan de proef in etappe 4. Matthias Walkner mocht aftrappen voor wat betreft de motoren. De auto's vertrokken rond half 7 en de trucks gaan later vanavond rond acht uur pas op weg.

Motoren
Matthias Walkner mocht na zijn overwinning in etappe 3 de track openen in de lastige vierde etappe. Een lastige opgave zo blijkt, Walkner verloor drie minuten in de eerste 26 kilometer van de etappe. 

Joan Barreda Bort greep de leiding bij het eerste Checkpoint op kilometer 139. Marc Coma kwam daar als tweede met een achterstand van 1'44. Walkner herstelde zijn fout van het begin en stabiliseerde de achterstand op 5'07. Bij kilometer 187 bleef de situatie min of meer gelijk. Paolo Goncalves, Toby Price en Sam Sunderland moesten wel veel tijd toegeven. Sunderland zette op kilometer 67 zijn motor aan de kant, ook Ivan Jakes stopte daar maar de Slowaak vervolgde zijn weg redelijk snel daarna.

De meeste Nederlanders kwamen het begin van de etappe probleemloos door. Alleen Bas Nijen Twilhaar en Humphrey Senn van Basel zijn WP1 nog niet gepasseerd op het moment van schrijven. Hans Vogels noteerde bij CP1 een twintigste tijd op elf minuten van Barreda, Verhoeven kwam langs op positie 26.

Auto's
'Orly' Terranova heeft zijn geliefde Argentinië verruild voor Chili waar hij de komende dagen mag proberen om Al-Attiyah van de troon te stoten in het klassement van de auto's. Terranova mocht na zijn overwinning in Chilecito als eerste starten in de proef naar Copiapo.

Tom Coronel stond aanvankelijk genoteerd als uitgevallen. Diskwalificatie zou de reden zijn voor uitsluiting van de rijdende reporter voor RTL. Coronel tekende echter protest aan en mag in afwachting van de uitspraak nog wel de vierde etappe rijden. Waarschijnlijk komt er na de etappe meer duidelijkheid over al dan niet uitvallen van de tweede Coronel.

Trucks
Bij de trucks begint Airat Mardeev rond de klok van acht uur aan de vierde etappe. De trucks rijden een aangepaste route van 'slechts' 174 kilometer. In deze 174 kilometer zitten wel ongeveer 100 kilometer duinen die de meeste deelnemers in het donker moeten gaan trotseren.

Volg de wedstrijd van minuut tot minuut op het liveblog

Foto: Shakedown Team