UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 3: Kamaz oppermachtig

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_06-website_stacey_stage2.jpg

- Kamaz oppermachtig
- Vrijwel alle gestarte Nederlanders weer aan de finish

Vandaag was een relatief rustige dag, voor Dakar-begrippen. Desalniettemin was het geen gemakkelijke etappe.

Trucks
Net als gisteren was Gerard de Rooy weer de snelste in de beginfase van de etappe. In een nek-aan-nek race met Nikoleav moest de rus na WP2 afhaken. Gelukkig voor KAMAZ was dat precies het moment waarop Mardeev en Karginov in beeld kwamen. De Rooy kon het tempo van deze twee niet bijhouden, zodat het uiteindelijk Mardeev was die de etappe won, op 1:27 gevolgd door Karginov. Hans Stacey verloor vandaag relatief veel tijd en stelde enigszins teleur, met een achterstand van 12:47 moest hij genoegen nemen met een negende plek. Door de overwinning is Mardeev nu de nieuwe leider in het algemeen klassement. 

De vierde plek was vandaag voor Ales Loprais. De Tsjech in Nederlandse dienst finisht tot nu toe elke keer vlak achter de kop va het veld, wat hem een tweede plek in de tussenstand van het algemeen klassement op heeft geleverd. De snelle service truck van het Eurol Veka MAN team, Rotsaert deed het vandaag ook opvallend goed en eindigde op een zestiende plek, niet ver achter Marcel van Vliet, die vandaag als twaalfde finishte. 

Nadat Gerrit van Werven gister pas heel laat binnen kwam en daardoor vandaag pas als 47e kon starten, heeft hij vandaag een hele steady race gereden, wat resulteerde in een dertigste plek, hij is flink aan het inhalen geweest vandaag.

Debutant Vick Versteijnen tevreden en voldaan met zijn plek in de middenmoot (39). Onderweg heeft hij de familie Van de Laar geholpen die met een lekke band stonden. 

Maurik van den Heuvel blijft goed presteren. Gestart als 34e, wist hij bij elk waypoint enkele posities te winnen, wat op het eind van de rit resulteerde in een 17e plek. 

Jos Smink heeft een goede rit gereden vandaag. Voor Peter Nieuwenburg was de hobbelige etappe een goede test of zijn rug goed genezen was, wat gelukkig het geval bleek. De truck had vandaag ook geen enkel probleem, door de startpositie redelijk vooraan had men niet zo vele stof, zodat men tevreden op de derde etappe terug kijkt, waar een 18e plek werd gehaald. 

Jan Lammers als enige Nederlandse trucker op dit moment nog onderweg. Hij kwam vanochtend een uur voor de start van de etappe pas aan in het bivak, maar ging toch van start. Tussen WP1 en WP2 heeft de truck een paar uur stil gestaan, maar op dit moment rijdt hij weer en is de finish al bijna in zicht. 

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_06-website_terranovass3.jpg

Auto's
Bernhard ten Brinke maakte in de derde etappe een onschuldig koprolletje, hij verklaarde na afloop het volgende: “Ik schatte de bocht net verkeerd in en daar gingen we: met 40 km/u in het uur over het dak. Een flinke tegenvaller, al is de Dakar nog lang en er komen nog heel veel etappes waarin we het verschil kunnen maken. In de zwaarste rally ter wereld heb je soms een lastige dag en daar hadden wij vandaag mee te maken."

Tom Coronel lijkt nog de enige van de broers Coronel die in de rally zit. Coronel is inmiddels WP4 gepasseerd terwijl broer Tim niet gestart is in deze etappe. Datzelfde geldt ook voor Ebert Dollevoet die gisteren in de tweede etappe ook niet geklasseerd werd. Zojuist kwam het bericht binnen dat Tim Coronel achter de servcietruck onderweg is naar het bivak, de strijd lijkt voor hem daarmee voorbij.

Motoren
Bij de motoren vandaag goed nieuws: Alle overgebleven Nederlandse deelnemers kwamen met een redelijke tijd binnen. Humphrey Senn van Basel was de laatste Nederlander in de proef, hij deed ongeveer 2,5 uur langer over de 220 kilometer lange stage als winnaar Matthias Walkner.

De debutanten Riezebos, Van Daele en Klomp kwamen met een prima tijd aan de finish van etappe 3.

Zolang er nog Nederlanders onderweg zijn is Rallymaniacs er bij, volg het op de liveblog.