UPDATE 22.00 - Dakar 2015, Etappe 2: Vroege bijltjesdag

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_05-website_pepvila.jpg

- Succes bij de Nederlandse auto's: Ten Brinke 3, Van Loon 7
- Bijzonder spannende strijd bij de trucks, winst voor Nikolaev
- Neutralisatie door aanrijding Sainz met motor

De diverse deelnemers reden vandaag verschillende route's. De auto's reden de volledige special van 518 kilometer. Dit was bij de motoren ook de bedoeling, echter werd die ingekort omdat dit het laatste stuk toch te zwaar bleek. Bij de trucks zag men dat van te voren al aankomen, deze reden een kortere route van 331 kilometer. 

Trucks
Bij de trucks waren er door de dag drie verschillende leiders. Aanvankelijk was het Gerard de Rooy die de snelste tijden klokte, toen hij tussen WP4 en WP5 vijf minuten tijd verloor heeft de vlak achter hem gestarte Viazovich hem ingehaald met zijn MAZ. Aan het eind van de rit was het de derde hond die er met het been vandoor ging. De Kamazzen deden het in het begin van de etappe nog rustig aan, op het eind ging men helemaal los, wat resulteerde in een eerste plek voor Nikoleav en een derde positie voor Mardeev. 

In Wit-Rusland wordt de tweede plek van Viazovich echter als een overwinning gevierd. Het is de derde keer dat het MAZ team meedoet, nadat men al eerder een paar keer aan de top 10 had geroken, was een tweede plek in een etappe de beste plek ooit voor het team met de rode bizons. Bij KAMAZ deed men het in de bergen nog redelijk rustig aan, aangekomen op het vlakkere deel gingen de remmen er compleet af, het Russische team schoot vanuit de subtop direct door naar de kopposities, alle vier trcusk van het team eindigden in de top 10.

Het probleem dat de Rooy de overwinning vandaag koste was van technische aard. Gerard: “Het ging als een speer, in de bergen waren we al vrij snel de GINAF van Van Ginkel en de KAMAZ van Nikolaev voorbij. Het was zwaar voor de remmen maar de auto voelde goed, tot ik na zo’n 170 km uit de bergen kom en ineens geen gaspedaaldruk voel. Auto aan de kant en sleutelen, na ca. 7 minuten konden we onze weg vervolgen met een nieuw gaspedaal. Ook daarna liep het allemaal weer prima maar waren er geen mogelijkheden om nog tijd goed te maken omdat de piste te snel was. Balen maar ook dat hoort bij de Dakar, morgen weer een dag en dan zullen we wederom vol voor onze kansen strijden!” Teamgenoot Hans Stacey kende ook geen probleemloze dag. Hij zat in het spoor van een aantal Jeeps die veel stof opwierpen, zodat de coureur uit Best enkele keren de truck zelfs helemaal stil moest zetten, wat hem dure minuten gekost heeft. 

Pascal de Baar mist een aantal waypoints maar dook bij CP1 weer op. Waarschijnlijk is het thuisfront onnodig ongerust geweest door een stofje op de GPS, een probleem dat vaker voorkomt. Zijn teamgenoot Martin van den Brink daarentegen was niet te missen met zijn nieuwe Renault. Hij reed de hele dag rond de zesde positie en heeft wederom laten zien dat hij gewoon met 'de grote jongens' mee kan.

Maurik van den Heuvel was in de beginfase bijzonder snel. Bij het derde waypoint wist hij zelfs een zesde tijd te halen. Daarna nam het tempo af, zodat en uiteindelijk genoegen moest nemen met een 35e plek. Ook een andere DAf rijder, Ton Van Genugten, tikte de top 10 aan in de tussenstanden. De jonge coureur wist het tempo beter vol te houden en werd vandaag vijftiende. 

Fried van de Laar heeft veel tijd verloren door een kapot luchtventiel. Hij is inmiddels weer onderweg maar heeft nog meer van de helft van de special voor zich liggen.  Achter hem rijden nog meer Nederlanders, namelijk Jan Lammers en Gerrit van Werven, beide in een GINAF. Waarschijnlijk heeft Van Werven een probleem gehad onderweg en heeft Lammers hem met de servicetruck daarbij geholpen. Hierover later meer. 

Jos Smink is erg blij met zijn 22e plek:  "De truck doet het super. Inhalen ging super, iedereen ging netjes aan de kant. We hebben iemand geholpen, daardoor hebben we zelf helaas vastgezeten."

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_05-website_Smink_stage2.jpg

Auto's
Bij de auto’s boekte Nasser Al-Attiyah zijn tweede dagzege (gisteren ontving hij een tijdstraf) wat hem nu aan de leiding van het klassement brengt. Bernhard ten Brinke werd knap derde, terwijl Erik van Loon op een zevende plaats binnen kwam. 

Voor de Nederlanders lijkt de etappe goed te verlopen. Ebert Dollevoet en Marcel Snijders rijden met de Volvo een goed tempo en hun reis naar het einde van de special vordert gestaag. Maik Willems en Robert van Pelt hebben even stil gestaan maar zijn weer onderweg. De gebroeders Coronel kenden ook problemen. Het team meldde via Twitter dat Tim problemen met de besturing zou hebben. Op het moment van schrijven zijn beide heren nog niet binnen.

Met een bijltjesdag als vandaag lijken er nu al wat uitvallers te melden. Onder andere Albert Bosch, die met de Acciona Buggy rijdt, schijnt al vroeg in de proef stil te staan. Ook Adam Malysz ligt uit de wedstrijd. De Pool zag zijn SMG Buggy 35 kilometer voor de finish in vlammen op gaan. De Peugeots kwamen alle drie binnen maar zowel Peterhansel als Despres verloren meer dan een uur op winnaar Al-Attiyah. 

Motoren
Bij de motoren was al duidelijk dat Joan Barreda vandaag oppermachtig was en de etappe won voor Paolo Goncalves en Ruben Faria. Marc Coma verspeelde tijd door een lekke band en Sam Sunderland zag zijn klassement in rook opgaan doordat hij verdwaalde in de laatste 80 kilometer. In de duinen was de Brit het spoor meer dan twee uur bijster.

Bas Nijen Twilhaar liet via zijn contactpersoon in Nederland weten dat ze opgevangen werden op tachtig kilometer van de finish. De proef was vanaf daar geneutraliseerd door de extreme hitte en waarschijnlijk ook voor veiligheid tussen motoren en auto’s. Hans Vogels zag bij de finish ook een heel aantal rijders ‘op apegapen liggen’.
Het merendeel van de Nederlanders heeft de finish niet bereikt: Guillaume Martens, Caspar van Heertum, Sjors van Heertum, Henno van Bergeijk, Bas Nijen Twilhaar, Caspar Schellekens, Robert van Pelt, Jeroen van Daele, Humphrey Senn van Basel en Erik Klomp. Jasper Riezebos leek eerder in de proef al problemen te hebben na WP8.

Een van de motorrijders zou op de proef aangereden zijn door de Peugeot van Carlos Sainz. Zuid-Amerikaanse media maakten hier al eerder melding van, maar dat bericht wordt vanuit het bivak bevestigd. Hoe het gaat met de motorrijder is onbekend. De aanrijding zou een van de redenen zijn voor neutralisatie.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_05-website_sfeer_stage2.jpg

Voor het meest actuele Dakar nieuws kun je altijd terecht op de liveblog, morgenochtend volgt een nieuwe update over etappe 2.

Foto's: Shakedown Team