Acciona gaat schoon naar de Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_vooraf_Acciona_IMG_2511.jpg
Volgende week heeft het Spaanse Acconia de primeur: voor het eerst start er een volledig elektrische auto in de Dakar Rally. Volgens het team gaat deze auto de revolutie naar schone energie in de autosport inzetten. Rallymaniacs ging op zoek naar de details achter dit Spaanse project.

In 2014 werd de eerste race in het FIA Formula E kampioenschap gereden, een raceklasse gebaseerd op auto's die aangedreven worden door schone energie. Ook in de rallysport gaan de ontwikkelingen op gebied van schone energie door. Op 4 januari een compleet team aan de start staat met een 100% 'EcoPowered' auto: Acciona is het eerste team dat een volledig elektrische auto inzet in de Dakar Rally. Acciona, naamgever en hoofdsponsor van het project is een multinational die actief is op het gebied van duurzame energie.

Albert Bosch en Agustin Paya zullen met het voertuig proberen om de finish in Buenos Aires te halen. Bosch mag inmiddels een veteraan genoemd worden met maar liefst acht deelnames. Hij was eveneens de eerste Spanjaard die reed zonder navigator. Naast hem zal Paya plaats nemen die zijn sporen verdiend heeft in de sport, vooral op het gebied van technische innovaties.

De Acconia heeft nogal wat technische innovaties. De elektrische motor produceert een vermogen van 225 kilowatt, wat neer komt op 300 pk - ter vergelijk: een Mini heeft 320 pk. De vier grote accu's die een totaal van 140 kWh leveren zorgen voor 'de brandstof'. Onderweg wordt de auto ook opgeladen door een klein zonnepaneel op het dak en heeft de auto nog een kleinere accu die zorgt voor het doorladen.

Verder wordt er van alles gedaan om de auto zo licht mogelijk te maken. Het chassis is gebouwd van een apart soort buis die voldoet aan de eisen van de FIA en is daarmee tot 25% lichter dan een normaal chassis. Ook het bodywork is gemaakt van carbon fiber, alles om de auto zo licht mogelijk te maken.

Alex Miedema spotte de Acciona al tijdens het inschepen in Le Havre en maakt de volgende foto's.

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1