Kan Robby Gordon de Dakar Rally winnen?

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_vooraf_gordini800.jpg

Op 4 januari aanstaande start Robby Gordon zijn tiende Dakar Rally. De Amerikaan heeft dit jaar zijn HST Gordini grondig verbeterd en getest en weet zeker dat hij de Dakar Rally kan winnen. Wat zijn zijn kansen?

 Jaar 2005  2006  2007  2009  2010  2011  2012  2013  2014 
 Positie 12 DNF 8 3 8 DNF DISQ 14 DNF
 Dagzeges  2   1         2  

Het debuut van Gordon in de Dakar in 2005 was spectaculair: hij won twee van de eerste vier stages in de VW Racing Tuareg. De concurrentie kwam van grote namen als Stéphane Peterhansel, Giniel de Villiers en ook nog Colin McRae. Met die laatste duelleerde Gordon in het begin van de rally om de overall leiding, totdat de Amerikaan over de kop ging in de 492 kilometer lange special naar Zouerat in Mauritanië. Gordon en navigator Von Zitzewitz waren ongedeerd en finishten in Dakar als twaalfde, wat voor een eerste Dakar als prima prestatie geldt.

[youtube]vyEgJVMogy0[/youtube]

In de jaren erna nam hij deel in zijn eigen gebouwde Hummer. In de auto zat veel ervaring van de off-road racerij in de VS en Mexico, waar Gordon al jaren succesvol was. De auto bleek snel met als eerste hoogtepunt in 2007 een dagoverwinning in - wederom - de special naar Zouerat in Mauritanië. Gordon had blijkbaar geleerd van de jaren ervoor en een achtste plaats overall, achter onder andere drie Mitsubishi's en twee Volkswagens, was daarvan de bevestiging.

In de eerste Dakar Rally in Zuid-Amerika, die van 2009, veroverde Gordon met zijn Hummer een derde plaats op het eindpodium. De vernieuwde Volkswagens waren hem de baas. Het is de hoogste eindklassering in de Dakar Rally van Gordon tot nu toe. En wat daar ook een beetje bij hielp: de daarvoor dominante Mitsubishi's waren in 2009 met hun nieuwe Racing Lancers niet in vorm. De beste was uiteindelijk Nani Roma, die nog net de top-10 wist te halen.

In 2011 en 2012 was er geen eindklassering voor Robby Gordon, door technisch falen en door een discutabele uitsluiting. In 2013 was hij er echter weer volop bij met twee dagoverwinningen in stage 11 en 13. Helaas ging het in de proloog mis (137e), waardoor een topklassering niet meer mogelijk was.

Dit jaar kwam Gordon met zijn nieuwe auto aan de start: de HST Gordini. Als bij een echt automerk ging daar een heuse teasercampagne aan vooraf, maar desondanks stond Gordon in de proloog weer stil. Een zogenaamde vapor lock deed de Gordini zo hard stotteren dat hij als 133e over de finish kwam. Met een zesde plaats in stage drie leek het alsof hij in ieder geval weer om de dagprijzen ging meedoen, maar de pech stapelde zich op en twee dagen voor het einde, geklasseerd als 44e, moest Gordon de strijd staken.

Volgend weekend staat Robby Gordon met een verder verbeterde HST Gordini aan de start in Buenos Aires. In het eerste deel van de TV-documentaire 'Road to Dakar' is te zien hoe hard het team van Gordon dit jaar heeft gewerkt en getest om de Amerikaanse spektakelmaker weer zicht op de top van het klassement te geven.

[youtube]YQWiIFVPBdU[/youtube]

Het antwoord op de vraag 'Kan Robby Gordon de Dakar Rally winnen?' is in mijn visie 'ja', maar dan alleen als hij in een topauto èn in een topteam meedoet. Zijn zwakte is dat hij meestal als enige auto in een team aan de Dakar meedoet. En als die auto niet perfect in elkaar steekt, dan is een snelle teamgenoot vlak achter je cruciaal om voorin de rally te finishen. Gordon heeft dat niet. En als je dan ook nog eens racet tegen een armada aan onverwoestbare Mini's, steeds sterkere Toyota's Hilux en Franse buggy's, dan wordt het lastig om daar in je eentje van te winnen. Los nog van de vraag wat Peugeot gaat laten zien met de nieuwe 2008 DKR.

De overwinning in de Dakar Rally is Robby Gordon absoluut gegund. Hij maakt de rally er met zijn auto en zijn rumoer alleen maar leuker op en hij steekt veel tijd, geld en energie in zijn ambitie om het te winnen. Maar of dat gaat lukken met een privé-project tegen de grote fabrieksteams? Ik denk het niet, maar hoop stiekem op mijn eigen ongelijk op 17 januari aanstaande.

Foto: Robby Gordon Motorsports