ASO presenteert details Dakar Rally 2015

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_vooraf_ASO_presentation_19_11_RM140171.jpg

ASO heeft vandaag in Parijs meer details over de Dakar Rally 2015 vrijgegeven. In totaal zullen 414 voertuigen op 4 januari 2015 beginnen aan een rally met een totaal van 9.000 kilometer door Argentinië, Chili en Bolivië.

Etienne Lavigne maakte tijdens de presentatie onder meer bekend dat Nederland het tweede land is wat betreft het aantal deelnemers. In totaal staan er 414 voertuigen aan de start van de Dakar waarvan bijna vijftien procent uit Nederland komt. Frankrijk is nog altijd het grootste Dakar-land met achttien procent. Het deelnemersveld bestaat in de Dakar Rally 2015 uit 53 verschillende nationaliteiten.

Het deelnemersaantal voor de komende rally is wel teruggelopen ten opzichte van vorige jaren. Aan de start in Buenos Aires staan 164 motoren tenopzichte van 174 vorig jaar. Het deelnemersveld bij de quads is iets groter met 48 deelnemers ten opzichte van 40 vorig jaar. Dit jaar staan er 138 auto's aan de start terwijl dat er vorig jaar 147 waren. Bij de trucks komen dit jaar 64 equipes aan de start ten opzichte van de 70 die vorig jaar begonnen in Rosario. Namens Nederland zijn er een aantal afwezigen die in eerste instantie wel voornemens waren te starten. Zo staat Marc Leeuw niet op de officiele startlijst van de organisatie, hij reed eerder nog wel tijdens de pre-proloog in Valkenswaard. Ook ontbreken de studenten van de HAN Automotive opleiding op de startlijst. Vorig jaar reed onder andere Gerard List op die auto. Het ontbreken van die equipe is inmiddels ook bevestigd door de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.

Nieuw deze editie zijn de gescheiden rustdagen. De motoren en quads zullen na de zesde etappe de rustdag hebben terwijl de auto’s en trucks pas twee dagen later van hun rust mogen genieten. Voor de motoren staat er een marathonetappe op het programma tijdens de tiende en elfde etappe van Calamas naar Salta. In de nacht moeten de rijders het dan doen zonder assistentie waarna ze vanuit Salta naar Termas Rio Hondo moeten rijden. Het gaat hierbij om etappes van respectievelijk 451 en 371 kilometer. 

Ook de trucks krijgen dit jaar een marathonetappe. In het eerste deel vanaf Iquique krijgen de equipes 335 kilometer voor de kiezen terwijl ze in het tweede deel een etappe van 271 kilometer moeten rijden. Voor de auto's zal het zwaartepunt eveneens in de achtste etappe liggen wanneer er een proef van 781 kilometer op het programma staat, de langste uit de rally.

Na afloop was er gelegenheid voor de pers om vragen te stellen aan aanwezige rijders. Joan Barreda reageerde als volgt op de gepresenteerde route: "We kennen de landen, want we zijn er eerder geweest, maar de eerste week in Argentinië zal heel zwaar worden. Dit komt vooral door de etappes op hoogte. Ook de terugkeer later in de rally zal lastig worden. Chili is uitdagend als altijd en ook in Bolivia verwacht ik dat er mensen in de problemen komen door de hoogte."

Deelnemerslijsten staan vanaf nu op de officiële website van de Dakar Rally

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1