Cyril Despres en Carlos Sainz voor Peugeot in Dakar 2015

SainzParisDakarPeugeot picture fernandoalbes.jpg
Het hing al lang in de lucht
, maar vandaag bevestigde Peugeot Sport officiëel zijn terugkeer in de Dakar Rally na 25 jaar. Twee voormalige Dakarwinnaars zijn vastgelegd: Carlos Sainz en als grote verrassing: Cyril Despres.

De Franse automaker woog de afgelopen twee jaar haar opties in de autosport af en een terugkeer naar de zwaarste rally ter wereld stond hoog op het lijstje. Peugeot won met achtereenvolgens de 205 en 405 de Dakars van 1987 tot en met 1990. Ook maakten vertegenwoordigers van de sporttak van Peugeot er afgelopen najaar geen geheim van concreet gesprekken met coureurs te voeren, onder andere met Sébastien Loeb, maar een officiële bevestiging bleef telkens uit.

Vanmiddag presenteerde Peugeot dan eindelijk haar concrete plannen. Peugeot Sport zal starten in de Dakar Rally 2015 met drie auto's. Details over de auto zijn niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat het tweewiel-aangedreven buggy's zullen zijn met een Peugeot 208 of 2008-body erop. De auto is genaamd 2008 DKR en wordt voor het eerst getoond op de autobeurs van Peking.

Carlos Sainzb_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_vooraf_Peugeot_CarlosSainz_Peugeot.jpg

Eerste bevestigde coureur is de Spanjaard Carlos Sainz (51), die stijlvol arriveerde in een origineel Dakar-exemplaar van de Peugeot 205 T16 (foto bovenaan). De tweevoudig wereldkampioen rally won de Dakar voor Volkswagen in 2010. De afgelopen Dakar was hij snel in een Franse SMG-buggy, viermaal reed hij in de top-drie van een etappe, maar raakte in stage 10 op nota bene een geneutraliseerd deel etappe van de weg. De auto kon niet verder en Sainz werd met lichte verwondingen teruggevlogen.

Cyril Despresb_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2015_vooraf_Peugeot_CyrilDespres_Peugeot.jpgGrootste verrassing is wel de aankondiging van Cyril Despres als autocoureur voor Peugeot. De 40-jarige vijfvoudig Dakarwinnaar op de motor maakt een overstap die niet vreemd is. De winnaars van zowel dit jaar als vorig jaar bewezen het: zowel Stéphane Peterhansel als Nani Roma wonnen beiden eerst bij de motoren en daarna bij de auto's.

Daarnaast heeft het Franse team met Despres minimaal één Franse coureur aan boord, wat qua publiciteit voor thuisland en -markt Frankrijk een grote pré is. De allergrootste droom voor Peugeot, ook een Fransman, is namelijk (nog) niet bevestigd als rijder. Kandidaat Stéphane Peterhansel ontbrak op de persconferentie en heeft zijn kaarten voor 2015 nog niet getoond.

[youtube]sWaiw3Vbi7w[/youtube]

Foto Sainz/Peugeot 205: Twitter @fernandoalbes
Foto Carlos Sainz en Cyril Despres: Peugeot Sport