Dakar 2014 finish: Seb Husseini geeft show weg op podium

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_18_Valparaiso_Dakar2014_1801_3100.jpgHij kwam om te winnen, maar met de derde plaats was Seb Husseini toch tevreden. “De finish halen was dit jaar een prestatie op zich”, merkte hij terecht op. “Met een podiumplaats ben ik dan ook erg blij.” Die blijdschap deelde Husseini door het dolenthousiaste publiek op de Plaza Sotomayor in Valparaíso te trakteren op een reeks vette donuts met zijn Maxxis Super B-quad.

Aankomen was inderdaad een hele prestatie in de Dakar 2014, die de zwaarste is gebleken sinds de rally verhuisde naar Zuid-Amerika. Met name bij de quads was het een slagveld. Al na vijf etappes was het startveld van 40 quads gehalveerd. In Valparaíso waren er nog maar 15 over. “Het was echt een zware rally”, keek Husseini terug. “In iedere etappe kon je uitvallen. Er zaten misschien één of twee makkelijkere proeven in, maar ook dat is relatief.”

De Nederlandse Emirati toonde zich bij het podium al belust op revanche over een jaar. “Ik ga me nog beter prepareren, veel testen en volgend jaar nog sterker terugkomen.”

Husseini reed een sterke Dakar. Hij maakte de wedstrijd en joeg zijn concurrenten op waar hij maar kon. De twee etappezeges die hij behaalde, waren met groot machtsvertoon. Twee rampdagen gooiden roet in het eten.

Op dag 5, naar zou blijken de zwaarste etappe voor met name de motor- en quadrijders vanwege de extreme hitte en mul zand, brak een aandrijfas van zijn quad. Met nog slechts eenwielaandrijving werd de machine onbestuurbaar. Husseini kwam met quad en al in een geul terecht en kon daar slechts met hulp van zijn maatje Mohammed Abu Issa weer uit. De Qatari sleepte Husseini de hele proef over naar de finish. Vervolgens deden ze er op de slingerende bergweg naar het bivak nog eens vijf uur over.

Husseini kon een streep halen door zijn ambitie de rally te winnen, maar gaf de hoop op een podiumplaats nog niet op. Zijn terrein moest nog komen in de tweede week, voorspelde hij. Daar lagen zijn kansen. Terecht, zo bleek. In de Chileense woestijn pakte Husseini flinke happen tijd terug. Hij kreeg echter nóg een rampdag te verwerken: op dag 10 brak een wiellager af, waardoor Husseini veel tijd verloor met repareren en behoedzaam naar de finish rijden. “Maar liever tijd verliezen en rijden, dan helemaal uitvallen. Rustig blijven, geen risico’s nemen en afwachten. Er gaan er heus nog wel fouten maken.”

In de koninginnenrit van de Dakar, etappe 11, kreeg hij gelijk. Sergio Lafuente, de nummer 2 in het klassement, moest met technische problemen opgeven, waardoor Husseini doorschoof naar 3. Die positie kwam niet meer in gevaar.      

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

etappe

5

4

4

1

14

6

2

2

1

10

6

2

2

klassement

5

5

3

2

4

4

4

4

4

4

3

3

3