Van den Brink: Kalm aan na kort nachtje

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_16_ElSalvador_Dakar2014_1601_187.jpg

Een paar uur liggen en gaan maar weer. Martin van den Brink kon zich niet druk maken over het korte nachtje voorafgaand aan de twaalfde etappe. Hij was allang blij dat hij überhaupt nog kon en mocht starten, nadat hij de hele dag op proef 11 had gestaan om zijn truck te repareren. Vanwege het korte nachtje deed hij het wel kalm aan.

Met de 15de tijd in de 350 kilometer lange special hoefde Van den Brink zich nergens voor te schamen, al interesseerde die klassering hem nauwelijks. “Welnee. We hebben ons eigen tempo gereden. De eerste 50 kilometer zaten we in het stof, maar toen konden we René Kuipers voorbij en reden we lekker stofvrij.”

Het eerste deel van de twaalfde etappe bestond uit hobbelen door rivierbeddingen en over paden met keien. Van den Brink hield het tempo redelijk hoog, maar bij de duinen liet hij zakken. “We hadden nog wel een beetje last van de elfde etappe, dus ik ben op safe naar de finish van de proef gereden.”

Daar aangekomen wachtte de mannen van Mammoet Rallysport nog een 350 kilometer lange verbinding naar het bivak in La Serena. “Verschrikkelijk, zo’n lang stuk over de weg. Dan merk je pas goed dat je een nacht hebt overgeslagen.”

In La Serena kreeg Van den Brink te horen dat hij – evenals Jack Brouwers – vier uur straftijd heeft gekregen wegens het overschrijden van de maximale tijd die stond voor de elfde etappe. Daardoor is hij in het klassement gezakt naar de 20ste plaats. “Best. Het zal wel. Ik kijk niet meer naar het klassement. Er zijn nog twee dingen die tellen: finishen en de mooie ervaring van gisteren. Morgen doen we de laatste etappe nog even en dan rijden we naar het podium. En daarna gaan we een mooi feestje bouwen.”