‘Nu móeten we de finish halen, koste wat het kost’

16-sleutelenBrouwers.jpg

Het bericht van Jack Brouwers aan het thuisfront donderdagmiddag was kort maar krachtig: ‘We liggen eruit. Dakar is klaar voor ons’. Maar om kwart voor vijf vrijdagochtend (8.45 NL tijd) reed Brouwers over de finish van de elfde etappe van de Dakar 2014. De bezemwagen was er nog voor hem. Om elf uur (15.00 NL) begon Brouwers alweer aan de twaalfde.

Op ongeveer 100 kilometer in de 605 kilometer lange koninginnenrit zagen Brouwers en zijn mannen – navigator Jan van de Bor en monteur Gerard van Veenendaal – in de woestijn de truck van Mammoet Rallysport staan. Martin van den Brink was gestrand met een kapotte versnellingsbak. “Balen natuurlijk”, vertelt Brouwers in het bivak van El Salvador, kort voor het ochtendgloren. “Met nog 500 kilometer te gaan, duinen in het vooruitzicht, was slepen geen optie. Wij zijn verder gereden, maar 5 kilometer later had ook ik geen versnelling meer. Daar stonden wij dus ook, met hetzelfde probleem als Martin. Ik heb naar Nederland gebeld en gezegd dat we eruit lagen. De enige vraag was nog hoe we daar weer wegkwamen.”

Via het Mammoet Rallysport-team hoorde Brouwers dat er twee servicetrucks onderweg waren om de beide auto’s op te halen. “Even later kwam Martin, met de service-6x6. Hij vertelde dat het probleem niet in de bak zat, maar in de koppelingsplaten. Hij zei: ‘We trekken de bak eruit, leggen er nieuwe platen in en we gaan rijden. En jij ook. We zien wel hoe ver we komen.’ Dus we zijn aan de slag gegaan.”

De reparatie duurde even en pas een uur voordat het donker werd kon de JB Trading-truck op pad voor de resterende 500 kilometer. “We hebben alles in het donker gereden. Dat was wel jammer, want het was vast een heel mooie proef, over hoge duintoppen, maar we hebben er niets van meegekregen. Je ziet echt helemaal niks in het donker. We hebben wel gezien dat het hoog was. Dat was soms wel even spannend, maar we zijn overal boven gekomen. We hebben met verstand gereden, hebben ons nergens aan vergaloppeerd. Gerard is er een paar keer uit geweest om met de zaklamp te kijken waar we heen moesten, Jan heeft alle waypoints gevonden.” Onderweg kwam Brouwers meerdere gestrande deelnemers tegen. “Die stonden met de tranen in de ogen. Het was wel een echte Dakardag…”

Op de finish in El Salvador kreeg Brouwers de startkaart en het roadbook voor de twaalfde etappe, waar hij inmiddels aan is begonnen. “Koste wat het kost, maar nu gaan we ‘m uitrijden ook. We móeten nu de finish halen.”

Foto: Mammoet Rallysport