Niet over de pukkels heen, dan maar er omheen

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_16_Antofagasta_Dakar2014_1501_193.jpg

Met de ondergaande zon pal in het gezicht reed Jack Brouwers naar de finish van de tiende etappe van de Dakar. Zonder kleerscheuren parkeerde hij zijn truck in het bivak in Antofagasta, met zeezicht. De etappe was zwaar, maar wel heel mooi, vond Brouwers. Een straf van 40 minuten voor het missen van een waypoint in de duinen nam hij voor lief.

Al kort na het begin van de 631 kilometer lange proef, in tweeën gedeeld door een geneutraliseerde zone van 185 kilometer, was duidelijk dat het menens was vandaag. Een flinke partij duinen bezorgde veel deelnemers hoofdbrekens en moeite. “Bij de eerste de beste pukkel waar we aankwamen, stonden ze al met z’n tienen te dubben hoe en waar ze omhoog moesten”, vertelt Brouwers. “Gerard van Veenendaal, mijn monteur, zei meteen: ‘Kan niet, ga maar naar rechts, rij er maar omheen’. En ja hoor, gewoon er omheen. Geen centje pijn.”

Brouwers pakte door het inzicht van Van Veenendaal (links op de foto in gesprek met die andere Gerard) aardig wat plaatsen en schoot vervolgens ook fijn op in de duinen. “We zijn toch nog een keer vastgereden, maar er kwam net een Spanjaard aan en die heeft ons losgetrokken. Eén rukje en we reden weer.” Net voor het einde van de duinen reden ze nog even verkeerd, waardoor ze een waypoint misten. Terugrijden om het waypoint alsnog op te halen, was geen optie. Daarvoor was het duin veel te steil. “Er stond 40 minuten straftijd voor. Dan pakken we die maar, terugrijden zou meer tijd kosten.”

Na de lange, saai verbinding over het asfalt was het  tweede deel van de proef een verademing. “Prachtig mooie, brede piste, maar we reden wel vol tegen de zon in”, zegt Brouwers. “Die was al aan het zakken. Dat maakte het best tricky, maar we zijn er toch zonder kleerscheuren doorheen gekomen.”

De 40 minuten straftijd hebben op het klassement weinig invloed. Brouwers blijft daarin op de 18de plaats staan. Mogelijk brengt etappe 11 daar nog verandering in: de 605 kilometer lange etappe van Antofagasta naar  El Salvador staat te boek als de koninginnerit van de Dakar 2014, die het klassement nog flink kan opschudden. “Het wordt ongetwijfeld een pittig dagje, maar we durven toch al voorzichtig aan Valparaiso te denken. De finish komt in zicht.”