Seb Husseini ziet voorsprong verdampen

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_16_Antofagasta_Dakar2014_1501_064.jpg

Seb Husseini begon de tiende etappe van de Dakar ongemeen sterk. Na 100 kilometer in de duinen had hij al een gat geslagen van ruim 20 minuten. Op de finish was daar niets van over. Integendeel: Husseini verloor bijna twee uur op etappewinnaar Sergey Karyakin. Een kapot wiellager van zijn quad was de oorzaak van die ellende.

Na zijn oppermachtige etappezege van gisteren, was de Nederlandse Emirati erop gebrand vandaag een nog grotere slag te slaan. Al bij de eerste tussentijden had Husseini een forse voorsprong op zijn rivalen. “Ik zat in de duinen meteen in mijn ritme en kon goed snelheid maken”, vertelde Husseini in het bivak in Antofagasta. “Het was qua navigatie niet eenvoudig, maar ik wist dat ik goed zat. Later hoorde ik dat er veel andere quads verkeerd waren gereden. Daardoor liep mijn voorsprong snel op.”

Al snel na de duinen zag Husseini zijn marge in rook opgaan. Het lager van een van zijn voorwielen ging kapot en het wiel kwam eraf. “Ik heb het provisorisch terug vastgemaakt en ben naar de tankstop gereden, waar het geneutraliseerde deel van de special begon. Ik heb het wiel er af gehaald en heb het zo goed mogelijk gerepareerd. In elk geval zo dat ik er de finish op kon halen. Ik wist dat ik een goed resultaat wel kon vergeten, maar ik wilde niet opgeven en koste wat het kost de special uitrijden.”

Om de Maxxis Super B-quad te ontzien, moest Husseini voorzichtig rijden. “Heel jammer, want het was mijn terrein, met veel zand en feshfesh. Ik had vandaag echt veel tijd kunnen goedmaken. Het ging zo goed, het begin was zo mooi! De teleurstelling is groot, dat zeker. Maar ik ben ook blij dat ik nog in de race zit. Het had ook het definitieve einde kunnen zijn.”

Vorige week verloor Husseini ook op één dag vele uren, ook op de dag na een etappezege. In het klassement staat hij nog altijd vierde, maar op bijna vier uur van de top 3. De hoop op een podiumplaats liep opnieuw een flinke deuk op, maar Husseini wil zich er nog niet bij neerleggen. “De elfde etappe, morgen, wordt een lange en vermoedelijk heel zware. Als het zoals vandaag is, met moeilijke feshfesh en lastige duinen, kan er nog veel gebeuren in de top 3. Als een van de anderen tegen pech oploopt, zoals ik vandaag had, kan het klassement nog helemaal op zijn kop gaan.”

Eerder vandaag gingen er geruchten dat de wedstrijdleiding onderzoek doet naar vermeende illegale bandenwissels van twee van Husseini’s concurrenten. Mocht dat waar zijn, dan zouden ze daarvoor zes uur straftijd kunnen krijgen. In dat geval is de vier uur achterstand zo weer weggepoetst.