De Rooy weer tweede in beproeving naar Iquique

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_14-website_GerardDeRooy.jpg“Ongelofelijk, wat ging Andrey Karginov vandaag te keer. Het was duidelijk een ultieme alles of niets poging die ik niet kon volgen. We hebben in wel 6 of 7 bochten zijn bandensporen rechtdoor zien gaan. Met hetzelfde gemak gaat hij op zo’n punt onderuit en verliest hierdoor de wedstrijd."

"Vandaag had hij in elk geval het geluksengeltje op zijn schouder. De etappe was uitermate lastig en vervelend over de eerste 360 kilometer, niets dan gaten en stenen. Daarna volgden eindelijk wat duinen en werd het leuk, maar toen waren we al te ver achterop geraakt. Bij één duin reed ik over de top en kwam ik vol met mijn bumper aan de grond. Aan de finish zag ik dat ik wat onderdelen aan de truck miste, waaronder de bumper. Die heb ik blijkbaar als souvenir achtergelaten in de Chileense duinen. Ook heb ik mijn pols geblesseerd en zat ik niet echt lekker in mijn vel,” zegt Gerard de Rooij. Hij klinkt ontspannen, maar is zich als geen ander bewust van de sterke Russische delegatie die hem op de hielen zit.

De 422 kilometer lange special van Calama naar Iquique was een zware 9e etappe. Vandaag wist Karginov vriend en vijand te verbazen met zijn overweldigende one-man-show. Vanaf het eerste WayPoint wist hij voluit te ‘pushen’ om uiteindelijk flink in te lopen op Gerard de Rooij. Ook had het Iveco-team vandaag het eerste oponthoud tijdens de Special. De snelle servicetruck van Pep Vila kreeg na 140 kilometer problemen met de koppeling. Bijna anderhalf uur kostte het Peter van Eerd, de monteur van de auto van Pep, om het euvel te verhelpen, waarna hij zijn weg met enige terughoudendheid wist te vervolgen. Na zo’n 365 kilometer kwam ook Hans Stacey in de problemen en stond hij 50 minuten stil. Hij kwam uiteindelijk als 16e binnen, met een achterstand van 1.06.58 minuten.

Bij de finish was het Karginov die de winst wist binnen te halen met een eindtijd van 4:58:09 minuut. De enige die nog enigszins in de buurt kon komen, was Gerard, die zijn IVECO Powerstar op 19:07 minuut achterstand over de meet wist te rijden. Daarna volgden de KAMAZ-mannen Nikolaev en Sotnikov op 28:47 en 28:48 minuut. Als 5e rijder Loprais met een achterstand van maar liefst 40:05 minuut.,/p>

In het algemeen klassement staat de groene IVECO Powerstar van Gerard nog steeds aan de leiding, maar zijn voorsprong is vandaag flink geslonken en bedraagt nog slechts 13:28 minuut op zijn grote rivaal Karginov. De overige deelnemers zijn op grotere achterstand gereden door beide heren en zij gaan strijden voor de eindzege.