Seb Husseini opent de aanval met etappezege

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_Dakar2014_1401_027.jpg

Hij moest er lang op wachten, maar in de eerste etappe in de Atacama-woestijn in Chili sloeg Seb Husseini zijn slag. Zijn achterstand in het quadklassement is nog altijd groot, maar met een voorsprong van bijna een half uur aan de finish in Iquique liet Husseini zien dat hij nog lang niet uitgeschakeld is.

De 422 kilometer lange proef tussen Calama en Iquique was de in Dubai opgegroeide Nederlander op het lijf geschreven. “Een echte rallydag”, zo omschreef hij de etappe. “Hier heb ik al dagen naar uitgekeken. Ik wist dat hier mijn kansen liggen. Veel zand, mooie duinen, hoge snelheden en lastig navigeren, waardoor je onderweg heel snel beslissingen moest nemen. Maar ik had een goed ritme te pakken en kon al snel een gat slaan.”

Bij de tankstop op 200 kilometer in de wedstrijd merkte Husseini dat hij al minstens 15 minuten te pakken had op zijn rivalen. “Je moet daar verplicht een kwartier wachten. Toen ik weer wegreed, was er nog geen andere quad te bekennen.” Aan de finish, onderaan de duinen in het bivak van Iquique, duurde het 25 minuten voor de eerste andere quad – klassementsleider Casale – naar beneden kwam.

In de klassement maakte de dagzege van Husseini nog niet heel veel verschil, maar alles is nog mogelijk. “Het wordt nog moeilijk genoeg de komende dagen. Ik zie er nog wel een paar zenuwachtig worden en fouten maken. Vandaag was het voor het motorblok al zwaar. Ik denk dat het 80 procent van de tijd vol gas was. Ik blijf gewoon pushen en we zien wel wat er nog gebeurt.”

14-seb-lars.jpg

Foto: Lars ten Harkel