Gerard de Rooy behoudt voorsprong in Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_13-website_SS8-GERARD_DEROOY.917.JPG
De eerste special in Chili leek in vele opzichten op de vorige in Argentinië. Ook vandaag een razendsnelle WRC-achtige proef met hoge snelheden. Gerard de Rooy haalde in zijn Iveco een gemiddelde van ruim 101 kilometer per uur, net zoals gisteren.

Tom Colsoul deed verslag in het bivak: “De organisatie had ons verteld dat het vandaag een overgangsproef zou worden, en ja, het was inderdaad een verraderlijke proef. Er zat een aantal gevaarlijke punten in en we moesten opletten tot de laatste meter. Aan het einde van de proef stond Nikolaev stil, verder geen bijzondere dingen. Geen problemen met de auto en geen bandenproblemen. Geen boom gezien vandaag, dus we hebben ook de voorruit kunnen sparen. We kijken nu uit naar morgen. Ik heb het routeboek opgehaald en dus ga ik de etappe maar eens bestuderen.”

Gerard de Rooy aan de finish: “We gingen heel snel vandaag, net zoals Karginov, eh Nikolaev… Ik haal ze altijd door elkaar. Hij eindigde vlak achter mij dus hij zal wel hebben gewonnen. Hij heeft zo’n 6 minuten op mij teruggepakt. We staan nog steeds een half uur voor maar dat kan zo anders zijn. Een lekke band wisselen van een truck kost al gauw een kwartier. Maar we proberen zo constant en veilig mogelijk te rijden. We hebben vandaag weinig risico’s genomen, alleen misten we bijna een bocht.”

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_13-website_SS8-GERARD_DEROOY.915.JPG

Kamaz-rijders Karginov en Sotnikov speelden vandaag het tactische spel. De Iveco Powerstar zat op de smalle pistes opgesloten tussen beide KAMAZ-rijders. Sotnikov reed stevig door maar niet vol gas, gevolgd door Gerard de Rooy. Ondertussen kon Karginov naar het tweetal toe rijden en tijd goed maken. Aan de meet zaten ze met z’n drieën bij elkaar en was Karginov, die net achter Gerard door de finishpoort kwam, de lachende derde. Karginov klokte af op 2:53:32 uur, gevolgd door Gerard op 5:15 minuut. Sotnikov, die 2 minuten voor Gerard was gestart, klokte af op 6:55 minuut.

Loprais kwam als 4e over de streep op 8:00 minuut van de winnaar. Beide MAN-rijders volgden op plaats 5 en 6 gevolgd door de laatste twee KAMAZ-rijders Shibalov en Nikolaev, die op plaats 7 en 8 doorkwamen. Hans Stacey eindigde als 9e op een achterstand van 15:17 minuut. De snelle servicetrucks van Iveco, beladen met reserveonderdelen, konden goed meekomen op deze pistes. Jo Adua finishte op de 11e plaats, gevolgd door Pep Vila op een fraaie 13e plaats.

In het algemeen klassement zijn er minimale verschuivingen. Gerard behoudt zijn leiderspositie en heeft met zijn IVECO Powerstar nog altijd een gat van 32:35 minuut op dagwinnaar Karginov. Nikolaev en Sotnikov behouden ook onveranderd hun posities, alleen Loprais heeft Hans Stacey van de 5e plaats gestoten en staat nu 6.55 minuut voor op Hans die op de 6e plaats in het algemeen klassement staat. Pep Vila (foto onder) volgt keurig op een 7e plaats en Jo Adua heeft de 12e positie in handen. Achter hem zit een behoorlijk gat van bijna 2 uur ten opzichte van de nummer 13 in het klassement, MAZ-rijder Viazovich.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_13-website_SS8-VILA.866.JPG

Na de proeven waarin de verschillen niet al te groot zijn geworden tussen de rijders, staan de komende dagen moeilijke Specials in zwaar zand op het programma. De verwachting is dat de onderlinge verschillen groter zullen worden.