Halverwege Dakar Rally 2014: quads

b_486_324_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_09_Tucuman_Dakar2014_0901_115.jpg

Veel uitvallers, verrassende namen en een Nederlander die Dakar wil winnen. Ook bij de Quads is er in de afgelopen week genoeg gebeurd. De rustdag is een goed moment om gebeurtenissen bij de snelle vierwielers op een rij te zetten. 

De 40 quads die op 5 januari vertrokken uit Rosario hebben het in de eerste week niet cadeau gekregen. Een zwaar eerste deel werd zoals voorspeld zorgde dat het deelnemersveld bij de quads na 6 dagen al voor meer dan de helft uitgedund is. Op dit moment zijn er nog zeventien quads in competitie 

Marcos Patronelli won twee keer eerder de Dakar en daarom is het geen verrassing dat hij sterk begon aan de rally met een overwinning. Dat uitgerekend Patronelli in de derde etappe in de fout ging was een opmerkelijk feit uit de eerste week Dakar. De quad van de Argentijn vloog in de derde etappe op hoogte in een ravijn. Zelf kon Patronelli eraf springen en bleef hij ongedeerd. Ook Lucas Bonetto viel in dezelfde etappe uit. Bonetto reed tot op dat moment op een tweede plaats in het klassement.

Hoe gek het ook klinkt, het uitvallen van Patronelli en Bonetto zorgde voor een opening voor diverse quadrijders die het podium in Valparaíso al voor zich zagen opdoemen. Eén van de kanshebbers voor de eindoverwinning is Rafal Sonik. Sonik komt uit Polen en rijdt dit jaar zijn zesde Dakar. Twee keer eerder stond Sonik op het podium, beide keren als derde. Voor Sonik is het uitvallen van Patronelli een uitgelezen kans om de Dakar op zijn naam te schrijven.

Voor Sebastian Husseini opende het uitvallen van Patronelli de weg naar het podium. De in Qatar wonende Husseini reed behoudend in de beginfase als vaste klant in de top vijf. In de vierde etappe kwam er na protest zelfs een overwinning. In de vijfde etappe ging het helaas mis voor Husseini: een kapotte aandrijfas zorgde voor een verlies van drie uur. Weg klassement, zelfs al kregen alle deelnemers na de etappe nog een uur tijdstraf.

Op dit moment heeft Sergio Lafuente de leiding in het klassement voor Rafal Sonik en Ignacio Casale. Deze drie staan binnen een half uur, daarachter Husseini op meer dan drie uur. Een overwinning zal lastig worden voor Husseini maar er gebeuren deze Dakar bizarre dingen. De tweede week Dakar Rally zal aftrappen met slechts 19 quads resterend.