Halverwege Dakar Rally 2014: de motoren

b_486_729_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_08_Chilechito_Dakar2014_0801_003.jpg

De Dakar en haar hoofdrolspelers zitten vol verhalen maar over een eerste week als deze kunnen vele boeken geschreven worden. Daarom is het tijdens de rustdag hoog tijd om de gebeurtenissen, voorlopige winnaars en verliezers bij de motoren op een rij te zetten.

Een slagveld
174 motoren reden op zaterdag 5 januari over het podium in Rosario, Argentinië. Zaterdag 11 januari zijn er op de rustdag nog 85 deelnemers over. De eerste etappe verliep voor de meeste coureurs vlekkeloos maar in de tweede etappe zagen maar liefst 21 deelnemers hun avontuur in rook opgaan. Het aantal uitvallers in de beginfase is zelfs zo hoog dat de organisatie besloot een deel van de vijfde etappe te cancellen. De enorme hitte zorgt voor grote problemen en in het ergste geval komen coureurs zonder water te zitten. 

Winnaars
Winnaars van de eerste week Dakar komen uit verschillende hoeken, van verschillende merken. In zes etappes wonnen vijf verschillende rijders een etappe. Met stip op de eerste plaats staat Joan Barreda Bort die dankzij een aanvallende rijstijl twee etappes won. Barreda’s bijnaam is ‘bang bang’ omdat hij regelmatig een schuiver maakt. In de eerste week Dakar ging Barreda ongeveer vier keer onderuit, echter zonder grote gevolgen. Een andere winnaar van de eerste week is Sherco. Het Spaans/Franse merk van kopman Alain Duclos doet na een week serieus mee voor het podium en wist twee etappes te winnen. Etappe 6 door Alain Duclos zelf, de vierde etappe door Juan Pedrero Garcia

Marc Coma is ook een winnaar, op twee vlakken. Coma keek in de beginfase van de rally de kat uit de boom en dat heeft hem wel degelijk wat gebracht. Op het juiste moment sloeg Coma zijn slag en nu lijkt het moment gekomen te zijn dat de Spanjaard de wedstrijd kan controleren tot Valparaíso. Coma weet heel goed dat 42 minuten zomaar ongedaan gemaakt wordt met een navigatie fout of een klein technisch mankement.

b_486_729_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_04-Rosario_Dakar2014_0401_082.jpg

Verliezers
Sam Sunderland was een winnaar maar tegelijkertijd ook verliezer. In de tweede etappe maakt Sunderland een verpletterende indruk door een overtuigende overwinning in een etappe met veel duinen. In etappe drie verloor de Brit veel tijd door technische problemen en in de vierde etappe kon het boek van Sunderland definitief dicht door een kapot motorblok.
Voor de rally was de overstap Cyril Despres naar Yamaha onderwerp van gesprek. Kan Despres zijn favorietenrol ook op een Japanse machine waarmaken? Die vraag kan op de rustdag al beantwoord worden: Nee. Cyril Despres moet hopen op een mooie dagzege, het klassement is te hoog gegrepen.

Frans Verhoeven is ook verliezer deze Dakar. Door een relatief onschuldige valpartij heeft Verhoeven zijn elleboog gebroken en moest hij de rally verlaten. Inmiddels is Verhoeven terug in Europa en wordt zeer binnenkort geopereerd. Andere verliezers van deze nog jonge Dakar zijn: Ruben Faria, gecrasht en gewond afgevoerd. Paolo Goncalves, zijn motor brandde in etappe 5 helemaal uit. Fransisco Lopez, maakte een ongelukkige val mee waarbij zijn motor zwaar beschadigd raakte. Helder Rodriques staat bekend als een snelle man maar gaf in de beginfase heel veel tijd prijs. Voor Rodriques resten de dagsuccessen nog.

Nederlanders
In Rosario reden 10 Nederlandse deelnemers over het podium, maar lang zou het niet duren voor we de eerste uitvaller noteerden. Al in de tweede etappe viel Walter van Sinten uit, dezelfde dag brak Humphrey Senn van Basel zijn sleutelbeen. Tegen beterweten in reed Van Basel toch naar de start van de derde etappe maar hier haalde Etienne Lavigne, directeur van Dakar, hem alsnog uit de wedstrijd. 

b_486_324_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_05-San_Luis_Dakar2014_0501_098.jpg

In diezelfde derde etappe verloren we nog drie Nederlandse deelnemers. De eerder genoemde Frans Verhoeven, maar ook Jan van Gerven die een nacht door moest brengen in een ravijn waar hij weg kon. Uiteindelijk werd Van Gerven gered door reddingsmedewerkers op de ochtend daarna. Ook Sjors van Heertum werd uit de rally gehaald door een neutralisatie. In eerste instantie leek het erop dat Van Heertum zijn weg mocht vervolgen vanuit Tucuman maar dit bleek niet zo te zijn.

Welke Nederlanders hebben de rustdag wel gehaald? Richard de Groot heeft het de afgelopen dagen behoorlijk zwaar gehad maar komt de proeven goed door. Als kistrijders blijft er heel weinig nachtrust over dus de rustdag zal De Groot ongetwijfeld goed gedaan hebben. Ook Bas Nijen Twilhaar voelt zich na een rustdag en een massage, verkregen bij het Veka-team, weer als herboren. Nijen Twilhaar staat 50e in het klassement en staat momenteel op het podium van het kistklassement. Hans Vogels heeft een goede eerste week van de Dakar beleefd. Wel kwam Vogels erachter dat hij fysiek iets minder in orde is dan verwacht, de rustdag komt als geroepen voor hem.

b_486_729_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_09_Tucuman_Dakar2014_0901_053.jpg

Robert van Pelt heeft de leiding in het kistklassement en staat op een mooie 22e plaats in het algemene klassement. en zette in de vijfde etappe een mooie zevende tijd op de klokken. Van Pelt gaf op de rustdag aan het in het tweede deel wat rustiger aan te gaan doen, finishen is zijn motto. Henk Knuiman is na een week Dakar de beste Nederlander. Knuiman rijdt op reguliere basis in de top 25 maar wel zo behoudend dat hij de finish wil halen. 

Er komt nog een zware week Dakar aan die begint met nog een marathonetappe. Het zou zo kunnen zijn dat de etappe van morgen aangepast wordt wanneer de rally naar Bolivia gaat. Er is namelijk veel regen gevallen en daardoor is het wellicht niet mogelijk over het zoutmeer te rijden.