Super B-truck als wegenwacht

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_08-website_08_koolen.jpg

Ook de derde etappe van de Dakar 2014 kunnen Kees Koolen, Jurgen van den Goorbergh en Gijs van Uden afstrepen. De Super B-truck startte als allerlaatste aan de proef richting San Juan, maar bereikte keurig de finish, met de Mammoet-truck van Pascal de Baar op sleeptouw. Inmiddels zijn de heren onderweg in de vierde etappe.

Na een ultrakorte nacht was het alweer vroeg dag voor Koolen, Van den Goorbergh en Van Uden, maar ondanks dat ging het rijden prima. “We waren vooral blij dat we konden starten”, vertelt Koolen in het bivak in San Juan, na afloop van de derde etappe. “We hebben voorzichtig gereden om niks kapot te maken, maar na 200 kilometer kregen we toch een lekke band. Het lukte niet om de nieuwe band goed op de velg te krijgen. En dan kun je er geen lucht in pompen. Daar zijn we anderhalf tot twee uur mee bezig geweest.”

Op weg naar de finish zagen de mannen met nog 30 kilometer te gaan Pascal de Baar langs de kant staan met een kapotte versnellingsbak. “Pascal dacht dat hij uit de rally lag”, vertelt Van den Goorbergh. “Dat vonden wij niet. Pascal helpt altijd iedereen, dus vonden wij dat het nu onze beurt was.”

Om de truck te kunnen slepen, moest wel eerst de versnellingsbak er uit gehaald worden en moesten ze iets verzinnen om de Mammoet-auto te kunnen trekken, aangezien het sleepoog al was afgebroken. “Daar zijn we wel even mee bezig geweest”, zegt Koolen. “Het was lastig terrein, met diep feshfesh. We zijn heel langzaam en voorzichtig naar de finish gereden.”

In San Juan kon de Super B-truck weer worden opgeknapt en konden de mannen zelf ook een redelijke nachtrust genieten. Meer dan de anderhalf uur van de nacht ervoor in ieder geval. “Ik weet niet meer precies welke dag het is”, merkte Van den Goorbergh. “Het zou fijn zijn als we nu eens een normale dag krijgen, om weer een beetje aansluiting en ritme te krijgen. De vierde etappe is een lange, van meer dan 600 kilometer, maar de lengte mag geen probleem zijn. Dat moet lukken.”