Tevreden De Rooy behoudt leiding in Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_07-website_DEROOY.350.JPG
"Het was vandaag alleen maar hotsen en botsen. De masseur zal vanavond werk hebben." Dat zijn de woorden van Tom Colsoul, die tevreden terugkijkt op de 3e etappe in de Dakar-rally van San Rafael naar San Juan.

Gerard de Rooy (foto boven) klasseerde zich na 239 geklokte kilometers als 2e en wist de schade te beperken tot slechts 2:42 minuten op etappewinnaar Karginov die een tijd op de klokken zette van 3:21:29 uur. "Ik ben zeer tevreden. We hebben een strak tempo gereden en vooral gelet op het voorkomen van lekke banden, want dat kost je direct een goede klassering. We werden ingehaald door een Kamaz die overal rechtdoor ging. Maar even later stond hij lek. Het was vandaag echt een traject voor die KAMAZ-mannen en daarom ben ik blij met het behaalde resultaat," aldus de Nederlandse Iveco-piloot.

Achter Gerard komen eerst Loprais en Kolomy binnen met een kleine achterstand op de koploper van respectievelijk 4:54 en 5:53 minuut. Daarna arriveert al de eerste snelle servicetruck van Iveco. Pep Vila weet zijn Iveco Trakker – Evo II keurig naar een 5e plaats te rijden met een achterstand van maar 7:22 minuut op Karginov. Een fraai resultaat, omdat deze Iveco Trakker veel reservedelen aan boord heeft.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_07-website_ADUA.361.JPG

De tweede snelle service-Trakker, met Jo Adua (foto boven) aan het stuur, finisht ook in de top tien. Een prima prestatie! Hans ‘Racey’ Stacey is minder gelukkig en eindigt als nummer 11 in het klassement van de derde dag, met een achterstand van 18:59 minuut. Hij heeft zijn achterstand opgelopen door een lekke band.

Nogmaals Tom Colsoul: "Het was vandaag vanaf de eerste kilometer raak. We kwamen regelmatig in een gat terecht dat is veroorzaakt door de tweewielaangedreven auto’s. Die zitten nog al eens vast en met het volgas uitgraven ontstaan er dan voor de trucks hele vervelende kuilen waar we met onze wielen, die een stuk groter zijn, in rijden. Dat doet ook een fikse aanslag op je fysiek. Ook moet je veel halsbrekende toeren uithalen om stilgevallen auto’s te ontwijken. Het zijn vaak smalle paden en dan zijn onze trucks soms toch wat aan de grote kant. Vanaf morgen hebben we daar minder last van, omdat we dan tussen de auto’s starten en er dus veel minder auto’s voor ons zitten."

In het algemeen klassement heeft Gerard met zijn Iveco Powerstar goede zaken gedaan. Hij heeft zijn voorsprong op Marcel van Vliet uitgebouwd naar 18:49 minuut. Karginov staat derde met een achterstand van 39:10 minuut. Hans Stacey sluit zich met de Trakker aan op een keurige vierde plek, maar heeft ondertussen wel een achterstand van 45:36 minuut op zijn teammaat opgelopen. De snelle servicetrucks zijn terug te vinden op de 9e (Pep Vila) en 10e (Jo Adua) plaats. Het gehele team Petronas De Rooy Iveco staat dus in de top 10, wat een prestatie van formaat mag worden genoemd. Maar de rally duurt nog lang en is onvoorspelbaar.