Hans Vogels zag nog nooit zo af

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_06-SanRafael_Dakar2014_0601_190.jpg

Nog nooit heeft Hans Vogels zo afgezien als in de derde etappe van de Dakar 2014. Na een navigatiefout in de bergen was hij uren aan het vechten om weer met zijn motor uit een ravijn te komen. “Ik heb stukken gehad waar je met een trialmotor nog niet doorheen kwam. Ik ben helemaal gesloopt.” Maar Vogels bereikte tenminste de finish, als 79ste.

Het begin van de met 130 kilometer ingekorte route verliep als een zonnetje voor Vogels. Als 32ste kwam hij door het eerste checkpoint, in de buurt van Henk Knuiman. “Het rijden ging prima en het navigeren ook. Het was wel moeilijk, maar ik ben niet verkeerd gereden.”

Maar in de bergen in het tweede deel van de proef begon het grote afzien. Vogels was nog even gestopt bij Frans Verhoeven, die met een gebroken elleboog op de helikopter zat te wachten. “En daarna, ongeveer bij kilometer 180, maakte ik de grootste en stomste fout die je maar kunt bedenken. Op de GPS staat de kompasrichting in digitale cijfers en er staat een pijl. En ik volgde de pijl in plaats van de digitale koers. Het gevolg was dat ik een afgrond in reed, waar ik niet meer uit kwam. Naar beneden lukte wel, maar weer naar boven niet. Daarvoor was het te steil.”

Hoewel Vogels op slechts 4 kilometer van een waypoint zat, moest hij meer dan 40 kilometer omrijden door extreem woest terrein om daar te geraken. “Ik ben uren aan het klooien geweest. Het was niet te doen. Ik ben met de motor tegen stukken rots opgereden, waar je met een trialmotor al nauwelijks op kon. Ik ben de man met de hamer wel tien keer tegengekomen en elke keer sloeg ie harder. Dat ik eruit gekomen ben, beschouw ik als een wonder.”

Volgens Vogels waren er heel veel punten waarbij een klein navigatiefoutje soortgelijke gevolgen kon hebben. Andere motorrijders bevestigen dat. “Er staan er nog heel veel ergens in een ravijn waar ze niet uit kunnen. Ik ben benieuwd hoeveel er vanavond het bivak halen. Het zou wel eens heel rustig kunnen zijn vannacht.”

Op het moment van schrijven (23.00 uur Nederlandse tijd) zijn nog maar 101 motorrijders gefinisht van de 154 die vanochtend zijn gestart. Ook de twee BAS Dakar-teamgenoten van Vogels, Jan van Gerven en Sjors van Heertum, zitten nog in de special. Zodra er meer duidelijk is over hen, melden we dat uiteraard.