UPDATE Dakar etappe 2: Grijze duinen eisen tol

De tweede etappe van Dakar 2014 werd een grote veldslag. De grijze duinen bij Nihuil eisen veel tol van de deelnemers, zoveel dat er tot diep in de Argentijnse nacht doorgereden is door vele equipes. Wat er vannacht gebeurd is? een overzicht:

Motoren
Bij de motoren kunnen we zo goed als zeker de eerste uitvaller melden: Walter van Sinten is nog niet binnen gekomen bij de finish. Humphrey Senn van Basel kwam eerder vannacht wel binnen maar heeft zijn sleutelbeen gebroken. Van opgeven wil de Hagenaar nog niet weten: "Laten we eerst maar eens kijken hoe ik de nacht doorkom."

KTM-manager Alex Doringer meldde gisteravond dat de derde etappe van San Rafael naar San Juan met zo'n honderd kilometer ingekort zou worden. Op het moment van schrijven heeft de organisatie bekend gemaakt dat de route zoals die voor de motoren staat gewoon blijft. 

Van de 173 motoren die maandagochtend gestart zijn moeten nog 23 de finish passeren. Van de 40 quads zijn vijf niet aan de finish gekomen.

Auto's
Stéphane Peterhansel won de etappe waar hij in de openingsproef van de wedstrijd Carlos Sousa nog voor zich moest dulden. Van Sousa is in de tweede etappe weinig vernomen, bekend is dat hij aan de kant stond met een kapotte turbo. Het goede klassement van de Portugees in Chinese dienst is in rook opgegaan.

Het Riwald Dakar Team zit in de hoeken waar de klappen vallen. Erik Wevers kwam voor de tweede dag keurig binnen de top 15 binnen, van Gert Huzink en Bernhard ten Brinke kan dit niet gezegd worden. Ten Brinke kwam vannacht heel laat binnen op meer dan acht uur achterstand. Het laatste deel van de proef is hij gesleept door Pascal de Baar. Wat de exacte problemen zijn aan boord van de HRX is onbekend.

Ook Gert Huzink is nog niet binnen. Het laatste wat we van Huzink weten is dat hij gestrand is in de duinen met technische problemen. Hij moest wachten op assistentie van Paul Verheyden die die DAF van Riwald Dakar bestuurt. Peter van Merksteijn heeft gisteravond de rally verlaten. Naar verluidt is de complete aandrijflijn van de Toyota Hilux afgebroken, doorrijden of reparatie op het parkoers was niet mogelijk.

Over Willem Kien en Henk Theunissen is op dit moment nog geen nieuws. Wel is duidelijk dat ze op moment van schrijven niet gefinisht zijn. Bij de auto's zijn er groot aantal equipes niet aan de finish gekomen. Dit is waarschijnlijk de reden dat de organisatie de route voor auto's en trucks in gaat korten.

Trucks
De verwarring over de uitslag bij de trucks was aan de tijdwaarneming op de sheets. Dit zou komen door twee verschillende routes. Intussen lijkt het erop dat Gerard de Rooy de etappe overwinning gekregen heeft nadat hij 22 minuten stilgestaan heeft bij Ayrat Mardeev. De Rus is over de kop geslagen in een canyon en uit de wedstrijd.

Marcel van Vliet kreeg de derde tijd en Peter Versluis verloor wederom heel veel tijd door een technisch probleem. De MAN van Versluis stond zonder stroom op het parkoers.

Van de Nederlandse trucks zijn Pierre Blom, Daniel Bruinsma en Paul Verheyden nog niet binnen. Via sociale media komt het bericht binnen dat Kees Koolen de finish bereikt zou hebben, zij het met een aantal gemiste GPS-punten.

Via de Facebook pagina van Finstral Rally werd bekend gemaakt dat Johan Elfrink uit is gevallen. Oorzaak zou een kapotte zuiger zijn, de Mercedes Axor is inmiddels van de proef gehaald door de assistentie. Van de 69 trucks die maandag aan de start stonden zijn er 46 binnen gekomen.