‘Oeps-momentjes’ houden Jack Brouwers bij de les

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_06-website_0601_JBTrading.jpg

Het werd tot twee keer toe even heel stil in de cabine van de Ginaf van Jack Brouwers tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally. “En dan zeg ik ‘oeps’ en dan gaat het weer”, vertelt Brouwers na afloop van de etappe in het bivak in San Rafael. “Maar het waren geen ernstige momentjes hoor. Het is allemaal goed gegaan.”

Het scheelde alleen niet veel. Maar juist die ‘oeps-momentjes’ hielden Brouwers, navigator Jan van de Bor en monteur Gerard van Veenendaal bij de les in de pittige special van de tweede dag. “Er zijn een hoop uitvallers vandaag. Wij hebben er in ieder geval veel zien staan en liggen.”

Bijna hoorde Brouwers er zelf ook bij. Op een van de snelle stukken in de eerste 250 kilometer van de proef kreeg hij te laat in de gaten dat er een bochtje aan kwam. “Ik ging met 130 schuiven. Het werd ineens heel stil in de cabine. Jan en Gerard hielden hun adem in. En een stukje verderop, net op het moment dat we een buggy wilden inhalen, stond er ineens een hek in de weg. Ik ben met 100 dwars over een paal heen gereden. We kwamen los van de grond.”

Dubbel gewaarschuwd ging Brouwers de duinen in. En juist die waren voor hem geen probleem, in tegenstelling tot voor veel anderen. “Ik vond het juist heel leuk”, vertelt Brouwers enthousiast. “Het was wel pittig en het is ook best spannend. Je weet nooit wat er aan de andere kant ligt, of het steil is of juist niet. Ik ben dan heel blij dat ik met Jan en Gerard veel ervaring aan boord heb. Dat merk je op zulke momenten echt wel.”

Over zijn truck had Brouwers niets dan goeds te melden. “Het beetje wat kapot is, is door mijn eigen schuld. De auto loopt als een zonnetje.” Brouwers finishte als 20ste.