Dokter in de Dakar rally: Karel Kolkman

 b_486_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_06-website_dakardoc.jpg

De organisatie van de Dakar rally is een enorme karavaan met niet alleen TV-wagens en catering maar ook een team van zo’n 50 mensen die 24 uur per dag hun taak vervullen als medisch specialist in de rally. Karel Kolkman is één van hen en houdt daarover een weblog bij: dakardoc

Karel Kolkman debuteert dit jaar als dokter in de Dakar rally.Kolkman is de enige Nederlander binnen het team en bemant één van de tien auto’s die de medische staf tot haar beschikking heeft. Naast 10  auto’s vliegen er ook drie helikopters over het parcours. Elke coureur heeft een knop waarmee hij medische assistentie kan vragen. Helikopters zijn in zo’n geval razendsnel terplaatse. 

In het bivak wordt dagelijks een mobiele kliniek opgebouwd waar deelnemers en begeleiders van de rally als het nodig is behandeld kunnen worden. Complete operaties kunnen in een professionele omgeving uitgevoerd worden. 

Voor Kolkman is het een droom die uitkomt, hij zit samen met een Franse anesthesist op één van de vele wagens. Het leven als dokter in de Dakar gaat niet over rozen, net als de deelnemers slapen doktoren gewoon in een tent die ze zelf op moeten zetten.

Karel Kolkman schrijft regelmatig over zijn avonturen als dokter in de Dakar. Op dakardoc.blogspot.com vindt je indien de verbinding het toelaat elke dag updates van misschien wel de belangrijkste mensen in de rally.

Foto: dakardoc