Sebastian Husseini: Zwaarste duinen die ik ken

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_06-website_0601_Seb.jpg

Sebastian Husseini, opgegroeid in Dubai, mag gerust een duinenspecialist worden genoemd. De quadrijder van het Maxxis Super B Dakar Team verheugde zich dan ook op de Grijze Duinen van Nihuil in het tweede deel van de proef van de tweede etappe van de Dakar 2014. “Maar dit was bijna niet te doen. Ik heb nog nooit zulke zware duinen meegemaakt.”

Het eerste gedeelte van 359 kilometer lange proef bestond uit snelle paden. Veel stof dus. Husseini besloot daar niet te veel risico te nemen, in de verwachting dat hij eventueel verloren tijd in de duinen wel goed zou maken. Dat plan kwam onder druk te staan toen hij in een rio een band van zijn quad kapot reed. “Het repareren daarvan kostte me tien, twaalf minuten”, vertelt de Nederlander in het bivak in San Rafael. “Het dwong me ertoe om in de duinen echt te pushen, maar dat lukte niet. Ik heb al veel duinen meegemaakt, maar dit waren zonder twijfel de zwaarste duinen die ik ken. Heel steil en heel zacht zand; je kwam nauwelijks boven.”

Husseini wist toch nog iets in te lopen op de kopgroep bij de quads en finishte als vierde, maar hij was wel compleet gesloopt. “Het laatste stuk was een knippenpad van 20 kilometer met opnieuw heel zacht zand. Het was bovendien ongenadig heet. Ik dacht dat ik wel wat gewend was wat hitte en zand betreft, maar dit was een uitputtingsslag. Ze hadden ons een zware Dakar beloofd: dat is het nu al!”

Morgen is de eerste helft van de marathonetappe: de motor- en quadrijders komen in een apart bivak waar ze geen hulp van hun monteurs hebben en geen onderdelen. “Ik moet dus extra zuinig zijn op mijn quad en proberen vannacht goed te slapen. In een marathonbivak waarin je met 200 man bij elkaar ligt, lukt dat meestal niet zo goed.”