Frits van Eerd: Genieten van iedere meter

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_03-Rosario_XDAKAR-CONTR.137.JPGDe Jumbotruck met startnummer 512 staat glimmend in het parc fermé in Rosario en ook Frits van Eerd en zijn mannen – Charly Gotlib en Peter Vervoort – zijn klaar voor de start van de Dakar Rally. Al het papierwerk is gedaan, de stempeltjes zijn binnen, het officiële deel zit er op. “Als we net zo fluitend door de rally gaan als door keuring, komt het helemaal goed.”

Van Eerd komt voor zijn vierde Dakar met een gloednieuwe truck aan de start in Rosario. “Iedere schroef is nieuw”, vertelt hij trots. “Eimbert Timmermans en zijn mensen hebben uitstekend werk verricht. De auto is op alle fronten verbeterd: sterker, sneller, soepeler. De veerweg is flink veranderd, zodat ik met die truck van tien ton soepeler door de gaten kan rijden. Daarnaast hebben we meer vermogen gekregen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met die combinatie voor een nog beter resultaat kunnen gaan.”

Vorig jaar eindigde Van Eerd als vijftiende en behaalde hij twee top 10-klasseringen. Aan de vooravond van de Dakar van 2014 ziet het er goed uit. “Technisch is het goed, maar ook fysiek hebben we hard gewerkt. We hebben een prima voorbereiding gehad. Hoe het gaat lopen, is toch niet te voorspellen. Iedereen zegt nu dat het een heel zware Dakar wordt, maar dat hoor ik ieder jaar. Het maakt ook niet zo veel uit: je moet toch iedere meter rijden, of het nu lang of kort of hoog of laag is. We gaan het zien en we gaan er vooral van genieten.”