Boze Bolivianen dreigen met blokkade route Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_Aymara-musicians-listen-t-002.jpg
Boze Boliviaanse Aymara-indianen kondigen aan dat zij de route van de Dakar Rally zullen blokkeren. Zij zijn boos op hun overheid, omdat vooraf niet met hen is overlegd over de komst van de rally. De overheid zegt dat de rally niets hoeft te vrezen.

Voor het eerst zal de Dakar Rally, en dan alleen de motoren en quads, Bolivia aandoen. Op 12 en 13 januari zullen er twee etappes worden verreden met als hoogtepunt de oversteek van het zoutmeer van Uyuni. De inheemse bevolking, verenigd in Conamaq, heeft echter aangegeven hier een stokje voor te gaan steken. 

Een van de Aymara-leiders, Felix Becerra, verklaarde dat de bevolking "bereid is om een blokkade op te werpen" in het inheemse gebied Tolapampa in de Andes-regio Potosí, waar de route richting het Uyuni-zoutmeer gaat. Zij vinden dat de overheid had moeten overleggen over de loop van de route door hun regio.

Achtergrond van het protest is een al langer durend conflict met de overheid over het eigendom van land en erkenning van de rechten van de inheemsen. De komst van de Dakar Rally wordt aangegrepen voor meer aandacht voor hun standpunten. Daarnaast is de Conomaq intern verwikkeld in een machtstrijd, waar leider Becerra ook een rol in speelt.

De secetaris-generaal van de regio Potosí, René Navarro, verwierp donderdag de mogelijke dreiging van een blokkade van de Dakar Rally en de kans dat de wedstrijd hierdoor beïnvloed zou worden: "We zullen niet toestaan dat een interne kwestie binnen Conamaq een mondiaal sportevenement gaat dwarsbomen", vertelde hij, om vervolgens te benadrukken dat het imago van Bolivia op het spel staat en zij de zaak snel zullen gaan oplossen.

Foto: The Guardian, drie Aymara-indianen