Cyril Despres op jacht naar zesde overwinning

b_468_312_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_CyrilDespres_despres_03.jpg

Of de overstap naar Yamaha de juiste is geweest moet nog blijken, maar Cyril Despres zal ook in Dakar 2014 de te kloppen man zijn bij de motoren. Een aantal namen waaronder Marc Coma, Hélder Rodriques, Francisco Lopez en Paolo Goncalves gaan het de Fransman vanaf 5 januari erg lastig maken.

Cyril Despres steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie in de Dakar Rally. Maar liefst vijf keer schreef Despres een overwinning op zijn naam en dit jaar gaat de Fransman voor een historische zesde overwinning. Met een zesde overwinning komt Despres op gelijke hoogte met Stéphane Peterhansels record. Uitgerekend die zelfde Peterhansel speelde een rol in de overstap van Depres naar Yamaha. 

De logische stap naar een zesde Dakar-overwinning van Despres zou met een KTM zijn. De laatste twaalf edities werden immers gewonnen door KTM als constructeur. Toch besloot Despres anders en maakte de overstap naar Yamaha waar hij op dezelfde motor als Frans Verhoeven gaat rijden. Ook Olivier Pain zal aan de start staan met een Yamaha. De grootste tegenstrever van Cyril Despres zal waarschijnlijk Marc Coma worden. Coma had vorig jaar al zijn comeback gepland maar een schouderblessure hield hem aan de kant. De Catalaan is terug op het zitje van de KTM en zal samen met Ruben Faria en Francisco Lopez een aanval doen op de vijfvoudig winnaar.

De strijd tussen Oostenrijk en Japan wordt niet alleen door KTM en Yamaha uitgevochten. Honda komt aan de start met een bewezen snelle motor en stelt daarbij een aantal snelle mannen op. Voorbeeld is Paolo Goncalves die eerder in Marokko al wist te winnen. Versterking voor het team van Honda is Joan Barreda Bort die in de afgelopen Dakar reed voor Husqvarna. De gevestigde orde moet serieus rekening houden met Honda als outsider voor een goed klassement.

Naast grote namen heeft KTM nog een aantal rijders die een klassement kunnen rijden. Zo komt David Casteu aan de start en Ivan Jakes die vorig jaar vierde werd. Speedbrain komt met vijf deelnemers aan de start waarvan Alessandro Botturi de meest aansprekende naam is. Sherco is goed vertegenwoordigd met Joan Pedrero die in 2011 en 2013 vijfde werd. Naast hem Alain Duclos die in 2010 een zesde plaats in het klassement haalde.

Eén ding is duidelijk: Dakar 2014 zal zeker niet gemakkelijk zijn voor mens en machine.

Foto: Red Bull Content Pool