Wat wordt Robby Gordons Mini-killer?

Robby_Gordon_Mini_Dakar_2014.jpgJe hoeft een race niet te winnen om de meeste aandacht te krijgen. En die aandacht is cruciaal in een sport waar sponsoring van groot belang is. Robby Gordon begrijpt dat goed.

"Ik heb een marketingteam dat toevallig racet", zo omschrijft Robby Gordon zelf zijn activiteiten op zijn twitterprofiel. Nou is Robby Gordon absoluut een coureur in hart en nieren, hij is vooral ook een ondernemer. Zo startte hij dit jaar bijvoorbeeld zijn eigen raceserie, de Super Stadium Trucks, en bedacht hij zelf een merk energiedrank, Speed, dat hij vervolgens via zijn eigen race-activiteiten weer promoot.

Belangrijk voor de ondernemer is timing en kansen benutten als ze zich voordoen. En in de weken voorafgaand aan de Dakar doet Robby dat slim.
Terwijl het gros van de voertuigen klaar is, aan de pers en fans is gepresenteerd en op de boot staat, is Robby's nieuwe Dakarauto nog geheim. En bij gebrek aan nieuws van de overige Dakardeelnemers bouwt de Amerikaan rustig de spanning op. Beetje bij beetje komt er informatie vrij en sinds dit weekend krijgen we zelfs stukjes van de auto te zien, net zoals autofabrikanten tegenwoordig hun nieuwe modellen vaak met 'teasers' introduceren.

Wat weten we inmiddels?

1. De auto heeft vooralsnog twee namen: de 'HST' en 'Gordini'. De S en de T in HST staan mogelijk voor Stadium Truck, aangezien de auto daar qua opbouw enigszins op gebaseerd zou zijn.
Gordini is feitelijk een merknaam van Renault voor haar huidige sportieve modellen en vroegere race-auto's. Een link Renault-Gordon ligt echter niet voor de hand. 

2. De auto krijgt de motor voorin en alleen aandrijving op de achterwielen. Dat laatste is voor Gordon niets nieuws, maar het is wederom een 2WD-buggy als nieuwe auto voor in de top van de Dakar Rally. Het merk motor is nog even gissen. Het aantal cilinders zal vast en zeker acht zijn.

3. De auto krijgt een beweegbare achtervleugel. Het primaire doel hiervan is extra remkracht en meer grip op de achterwielen. Op snelheid levert de vleugel ook extra neerwaartse kracht, maar dat voordeel beschouwt Team Gordon van secundair belang.

4. De auto krijgt niet de vorm van een pickup maar van een SUV. Robby Gordon stelt dat de auto de voorbode is van een straatversie supercar-SUV.

5. De auto springt verder dan de Hummer, aldus Robby zelf in een interview tijdens de presentatie van de route in Parijs.

De fans van Robby Gordon bespreken deze dagen op PlanetRobby.com wat het kan gaan worden. Op hoog niveau wordt er gespeculeerd ("...op basis van de achterlichten is het een Ford F150 Raptor..."), plaatjes worden er gemaakt en de webmaster wordt gesmeekt om meer nieuwe teasers.
'Half december' moet volgens het team duidelijk worden waarmee Robby Gordon in januari de Mini-vloot gaat aanvallen.

Credit foto/afbeelding: Edwin