31e Dakar Rally voor Yoshimasa Sugawara

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_Hino_Sugwara-greathings.jpg

Hij won de Dakar Rally nooit, maar werd zes keer tweede en won zeven keer het klassement voor trucks met motoren kleiner dan 10 liter. Hij was ook de eerste coureur die in alle categorieën meedeed en in 2014 is dat voor de 31e keer.

In 1980 las de toen 39-jarige Japanner Yoshimasa Sugawara in een motorblad over Parijs-Dakar. Hij móest daarbij zijn en in 1983 stond hij met de motor aan de start. Nu is hij 72 en heeft hij 30 Dakar rally's achter de rug, waarvan hij er maar drie niet uitreed.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_Hino_Sugwara-Teruhito.jpgDe tweede truck van het Hino Team Sugawara wordt bestuurd door zijn 41-jarige zoon Teruhito Sugawara. Zijn erelijst groeit ook gestaag. De eerste jaren was hij monteur en navigator op de racetruck. Sinds 2005 bestuurt hij zelf een Hino en won dit jaar voor de vierde keer zijn klasse (trucks met motoren < 10 liter).

003.jpg

Komende Dakar Rally staan vader en zoon met twee wederom verder geëvolueerde Hino rallytrucks aan de start. Onderhuids is het verschil dat vader voor het eerst met een nieuwe 9-liter motor gaat rijden en zoon met de voor hun bekende 8-liter versie.
De rolverdeling is dat zoon Teruhito voor zijn vijfde opeenvolgende klasse-overwinning (< 10 liter) gaat en vader Yoshimasa de nieuwe motor test en feedback levert voor de ontwikkeling voor Dakar 2015 en verder.

030.jpg

Het doel van de meerjarenstrategie van het team is dat Teruhito in 2015 of 2016 in de top-vijf overall finisht. En met de wetenschap dat de Sugawara's en hun Hino-team een ongeëvenaard track record hebben qua betrouwbaarheid en finishpercentages zijn de Japanners een steeds serieuze uitdager voor de top van de truckkaravaan.

Een nieuwe rol in het tienkoppige team is die van engineer Katsuyuki Nagoshi van Hino. Hij gaat mee naar Zuid-Amerika om dagelijks de computergegevens uit het motormanagement te analyseren en op basis daarvan de prestaties verder te optimaliseren.

In de video hieronder zien we de trucks in de werkplaats, op de testbaan en tijdens een demonstratie bij de beurs Motor Sport Japan vorige maand. Vader en zoon spreken hun ambities voor de komende Dakar uit en de oude Yoshimasa maakt duidelijk dat hij nog lang niet aan het afbouwen is. Na het testen van de nieuwe motor laat hij ons met een grote grijns weten: "Expect great things!"

[youtube]XaPhUIX9_ZQ[/youtube]

Foto's: Hinoglobal.com