Henk Knuiman tevreden met tweede plaats in druk bezochte Dakar Proloog

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_Preproloog_AdHoeks_IMG_2510.jpgDe aftrap voor de Dakar Rally van 2014 is voor Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team positief verlopen. Met de aftrap wordt natuurlijk de Dakar Preproloog in Valkenswaard bedoeld en hier wist Knuiman onder toeziend oog van vele duizenden mensen tweede te worden in de finale van de motoren.

‘’Het is goed om te zien dat er ondanks het slechte zoveel mensen naar Valkenswaard zijn gekomen. De baan was dan ook erg modderig maar voor ons was het goed om er te zijn en ons te presenteren aan de fans. Zij kunnen ons dan in de kleding en op de motor zien waar we ook in de Dakar Rally mee rijden. Daarnaast hadden we de hospitality van het HSF Logistics JTX Team bij ons waardoor we al onze ondersteuners een goed onderkomen konden bieden en ze onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door Logistics Force, konden genieten van alles wat er te zien was’’.

Na de vele regenval werd het rond de klok van 10:00 uur droog. De motoren gingen toen net de baan op voor hun eerste heat. De baan was op zich nog redelijk te berijden maar was wel heel modderig. ‘’Ik pakte in de eerste heat een goede start en nam gelijk de leiding. De hele ronde heb ik geconcentreerd gereden en kwam als winnaar over de finish. Na de eerste heat moesten we tot 14:00 uur wachten. In deze pauze was er bij de trailer heel veel aanloop en ik heb dan ook vele handtekeningen gezet op de posters die de fans mee konden nemen’’.

Om 14:00 uur stond de tweede heat op het programma. Ook in deze heat ging het rijden lekker maar omdat Henk een keer mis schakelde, ontstond er een klein gaatje met de kopman waardoor Henk zijn KTM machine gedecideerd naar een tweede plaats stuurde. Niet veel later gingen de best zes rijders van start in de finale. ‘’Ik ging bij de start goed mee en reed de eerste bocht aan de binnenzijde in. De concurrentie was groot en daarom besloot ik om iedere bocht aan de binnenzijde in te draaien. Helaas kreeg ik bij het opdraaien van een klim omhoog door de modder te weinig snelheid en werd gepasseerd door Hans Vogels. Het was heel moeilijk om in te halen en ben er daarom rustig achteraan gereden. De baan bestond uit 1 groot vrachtwagen spoor en als je daar dan naast kwam, was het erg gevaarlijk. Hans was de terechte winnaar en ik ben tevreden met mijn tweede plaats’’.

De Dakar Preproloog paste mooi in de voorbereiding van Henk op de komende Dakar Rally. Hij heeft dit jaar meer rally wedstrijden gereden dan in de voorgaande jaren en heeft zichzelf echt proberen te verbeteren. ‘’Je moet jezelf altijd proberen te verbeteren. Ik heb dit jaar drie rally wedstrijden gereden: Breslau Rally, Serres Rally en de Merzouga Rally. In deze rally wedstrijden heb ik mijn materiaal getest en wijzigingen aan de motor doorgevoerd. Verder hebben we alles geoptimaliseerd en ook zit ik nu beter in mijn ritme. Ik kijk de Dakar Rally dan ook met vertrouwen tegemoet’’.

Er staan nu nog twee drukke weken op het programma voor Knuiman want over twee weken moet het materiaal op de boot richting de Dakar Rally. ‘’Na de Dakar PreProloog moet alles nog even in het nieuw gezet worden. Over twee weken vertrekt alles namelijk op de boot richting de Dakar Rally. Daarnaast zal ik deelnemen aan de enduro kampioensrit in Hellendoorn, wat goed is voor mijn conditie en voor mijn ritme. Ook in december ben ik van plan om nog veel op de motor te stappen en dan zo’n twee weken voor kerst zullen we het allemaal rustig af gaan bouwen. Na kerst vertrekken we richting Zuid Amerika om te acclimatiseren. Daarnaast doen we er een laatste test met het materiaal en dan moet het op 4 januari weer gebeuren’’. 

Een punt waar Knuiman dit jaar aan heeft proberen te werken is het rijden op de stenen. Deze omstandigheden heb je hier natuurlijk niet waardoor het altijd moeilijk is om hier snel aan te wennen tijdens een rally. ‘’Ik heb twee keer goed in de stenen gereden in Griekenland en Marokko. Wanneer de motor vol benzine zit, weegt hij toch zo’n 160 kilo. Hierdoor moet je dus voorzichtig zijn. Ik heb meestal een paar dagen nodig om in mijn ritme te komen. Ik zal mijn tijd dan ook nemen in de Dakar Rally en ik zal zeker geen onnodige risico’s nemen. Ik wil de Dakar Rally tenslotte voor de tiende keer uitrijden’’.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_HenkKnuiman_AZ6O5782.jpg

Serres2013_31_08_040.jpg