Nasser Al-Attiyah 'solliciteert' bij Peugeot

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_09-Stage-5_Dakar2013_Leg05_046.jpg

In een interview voor de Dakar Gids 2014 solliciteert Nasser Al-Attiyah openlijk naar een stoeltje bij Peugeot. Donderdag schreef de Franse sportkrant L'Equipe dat Peugeot in 2015 terugkeert in de Dakar Rally en noemde daarbij Stéphane Peterhansel en WRC-kampioen Sébastian Loeb als de belangrijkste kandidaten.

,,Ik hoop dat ik ook een van de rijders kan zijn. Dat zou echt geweldig zijn,'' zei Al-Attiyah. De Qatari won in 2011 de Dakar met Volkswagen, dat zich inmiddels heeft teruggetrokken. In 2014 doet hij mee met zijn eigen Qatar Red Bull-buggy.

Een terugkeer van Peugeot, maar ook van Ford, noemt Al-Attiyah 'een verrijking voor de Dakar'. ,,Peugeot is een merk met een rijke Dakargeschiedenis,'' sprak Al-Attiyah aan de vooravond van de WRC-wedstrijd in Spanje, waaraan hij meedoet in de M-Sport Ford Fiësta. ,,Het is goed dat er weer fabrieksteams gaan meedoen. Goed voor de competitie, goed voor de ontwikkeling van de auto's. Het schept meer mogelijkheden voor iedereen. Ik zeg zeker geen nee als ik de kans krijg om weer in een fabrieksauto te kruipen.'' Peugeot won de Dakar vier keer op rij: in 1987 (Vatanen) en '88 (Kankkunen) met de 205 en in '89 en '90 (2x Vatanen) met de 405.

Aan de komende Dakar doet Al-Attiyah in elk geval nog mee met zijn eigen buggy en zijn eigen team. In de editie van 2013 won hij vijf etappes met die buggy, maar moest hij in de negende etappe opgeven wegens een kapotte waterpomp. Hij stond op dat moment tweede in het klassement en vormde een serieuze bedreiging voor Peterhansel. ,,De buggy is sindsdien erg verbeterd: sneller en sterker,'' aldus Al-Attiyah. ,,Ik ben zeker van plan er mee voor het podium te gaan en ik denk ook dat het mogelijk is.''

De tweede auto in het Qatar Red Bull-team wordt bestuurd door 'buggy-expert' Thierry Magnaldi. De Fransman reed eerder al in de Fast&Speed-, Schlesser-, SMG- en Dessoude-buggy's. Carlos Sainz, die afgelopen jaar in de tweede buggy van het team reed, stapte over naar de SMG-buggy. ,,Carlos stelde andere eisen. Dat is zijn goed recht. Mij maakt het niet uit: het is mijn team,'' zei Al-Attiyah.