Twee marathonetappes voor motoren in Dakar 2014

EtienneLavigne_DPPI.jpgDe motorrijders krijgen de komende Dakar twee marathonetappes voor de kiezen. Dat ze na de rustdag in Bolivia een dag in een afgesloten bivak zonder assistentie zouden krijgen, was al bekend. Maar ook in de eerste week in Argentinië krijgen ze zo'n dag.

Het is de bedoeling van de organisatie de wedstrijd op deze manier selectiever te maken. ,,Het gaat niet om zo hard mogelijk rijden, maar ook om strategisch met het materiaal omgaan,’’ stelt Dakar-directeur Etienne Lavigne in een exclusief interview.

Volgens Lavigne kunnen de deelnemers een bijzonder selectieve rally verwachten. ,,Ik denk dat er meer uitvallers zullen zijn dan afgelopen jaar,’’ zegt de Dakar-directeur. ,,De proeven worden langer en uitdagender en de deelnemers moeten zuinig zijn op hun materiaal. Niet alleen de motorrijders, ook de auto- en truckdeelnemers.’’

Het is niet de bedoeling van de organisatie om zo veel mogelijk uitvallers te hebben, benadrukt Lavigne. ,,Maar degenen die de finish halen, moeten wel het gevoel hebben dat ze daar iets voor hebben moeten doen. De finish halen mag geen cadeautje worden.’’

ASO, de organisator van de Dakar, is al bezig met de rally's van 2015 en 2016. Er wordt gesproken over een terugkeer naar Peru, maar ook is Lavigne al op bezoek geweest in Brazilië, Ecuador en Colombia. ,,Ik vind dat de Dakar ieder jaar iets nieuws te bieden moet hebben. Vorig jaar was dat de start in de duinen, dit jaar is dat Bolivia. Dat wordt echt schitterend. Een salta ter grootte van België, helemaal wit zover je kunt kijken, zal de motorrijders zeker bekoren.’’ Het bivak voor de motorrijders in Bolivia is in een bont gekleurd legerkamp.

Het volledige interview met Etienne Lavigne is te lezen in de Dakar Gids, die op 8 november verschijnt.