KTM werkt aan nieuwe motor voor Dakar 2014

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2014_vooraf_KTM_Dakar2003_182.jpg
Het podium van de Dakar 2003 met Meoni, Sainct en Despres.

KTM zal in 2014 aan de start van de Dakar staan met een nieuwe rallymotor. Dat heeft KTM’s Stefan Pierer bekend gemaakt in een interview op de KTM blog. Met Cyril Despres bij Yamaha en Honda met ook een nieuwe motor en vijf sterke rijders zal KTM weer een stap vooruit moeten maken.

Stefan Pierer, CEO KTM: ,,We wilden een lichtere, kleinere en beter handelbare motor maken maar met hetzelfde vermogen. Het is een 1-cilinder en nog steeds een 450 zoals het reglement voorschrijft, maar een motor die veel makkelijker rijdt.’’

‘’Ons bestaande model was erg lang succesvol ten tijde van het 600cc reglement. Omdat we steeds wonnen kwam het 450 reglement, mede onder druk van Japan. We stopten een 450cc motor in dat frame en we bleven winnen. Maar het frame was echt te groot, dus nu hebben we een nieuwe motor gebouwd die er goed uitziet. Hopelijk brengt Marc Coma deze als eerste aan de finish. Testen zijn al een tijd aan de gang, als je moet concurreren met Honda en Yamaha moet je het serieus aanpakken. Na een lange en succesvolle samenwerking ging Cyril Despres naar Yamaha, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die zal hij zeker krijgen nu hij tegen KTM zal moeten strijden. Honda heeft ook een zeer snelle rijder vastgelegd (Barreda red.), het is geen clubwedstrijd meer.’’

De verwachting is dat KTM met de nieuwe motor van start zal gaan tijdens de Oilibya Rally in Marokko. Rallymaniacs zal dit jaar ook weer verslag doen vanuit Marokko van deze laatste grote test voor de Dakar van 2014.
Honda is op dit moment in Californië om de nieuwe motor te testen (met o.a. Barreda), het team zal de Pharaons Rally rijden als eerste test onder racecondities.