Dakar stage 13 motoren: Chaleco wint KTM broederstrijd

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_2013-Dakar_Stage-13_DPPI-SpeedBrain.jpg
Foto: DPPI / Speedbrain

Vanmorgen gingen 127 motoren van start, zij zijn overgebleven van de 183 die op dag 1 aan de Dakar 2013 begonnen. Na een stuk van 90 kilometer over de snelweg, weer terug naar het noorden, begon een lange special van 441 kilometer zuidwaarts, met ongeveer in het midden een geneutraliseerd deel. De special begon op een kleine 2000 meter hoogte waarop de rijders snel omlaag gingen, om langs de kust op zeeniveau naar La Serena te rijden. De snelste man, Chaleco Lopez, moest bijna 5 uur lang volle bak offroad motorrijden om als snelste aan te komen.

Kurt Caselli deed het in de eerste helft erg goed en in het begin van de tweede helft ging hij helemaal los. De Amerikaanse "Rookie" was steeds de snelste bij de waypoints en CP's, waarop de strijd losbarstte tussen hem, Cyril Despres en Chaleco Lopez. Bij Francisco "Chaleco" Lopez zat de snelheid er de hele dag al goed in. In de eerste helft kreeg hij nog concurrentie van KTM-collega Ruben Faria, maar die zakte in de tweede helft opeens een klein kwartier terug, waarna Chaleco zich op Despres en Caselli kon richten. Dit resulteerde erin dat hij maar liefst 5 minuten op Despres, die tweede werd, pakte. Lopez neemt hierdoor de tweede plek in het klassement over van Faria, ondanks de hulp die Faria gisteren nog van Despres gekregen had. De smaakmaker van het eerste deel van de dag, Kurt Caselli, zakte na 396 kilometer met panne ver weg in de timing.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_CYRIL_DESPRES_FRA__Maragni_M_KTM_Images.jpg
Cyril Despres - Foto: Maragni M. KTM Images

Ook de rijders van Husqvarna bemoeiden zich nadrukkelijk met de strijd. Zowel Paulo Goncalves als Joan Barreda hielden de oranje overmacht flink op hun tenen. Goncalves werd derde, Barreda vijfde, met daar tussenin de KTM van Juan Pedrero, die tegen het einde van deze Dakar steeds vaker naar voren komt. Helder Rodriques zette ook weer een solide zesde plek neer, de opgaande lijn van de Honda's moet op deze manier wel gaan resulteren in een sterk vervolg in 2014.

Frans Verhoeven reed niet zo hard als gisteren. Hij zat er in het begin van de special steeds wel heel goed bij, tot hij bij waypoint 4 een paar minuten terugviel en onderweg naar waypoint 5 zelfs een kwartier kwijt was. Deze achterstand kon hij in het tweede deel van de special niet meer goedmaken en bleef zelfs groeien, waardoor zijn plan om teamgenoot Olivier Pain voorbij te gaan mislukt is.
Verhoeven was uiteindelijk bij de finish teruggezakt naar een voorlopige 24ste plaats, drie plaatsen achter de -zoals altijd- solide rijdende Henk Knuiman op plek 21. De andere Nederlandse motorrijders zijn nog niet binnen, maar rijden weer zoals we gewend zijn. De enige uitzondering daarop is Hans-Jos Liefhebber, hij is wat verder naar achteren teruggezakt dan we van hem gewend zijn.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Paulo_Goncalves_12_DPPI-SpeedBrain.jpg
Paulo Goncalves - Foto: DPPI / Speedbrain Husqvarna