Husseini en Koolen spelen hoofdrol in 11e etappe‏

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_D11-KOOLEN.jpgDe 11de etappe van Rioja naar Fiambala zou een zware worden, met veel zand en hoge duinen. Het Maxxis Dakar Team Powered by Super B was er klaar voor en wilde op deze etappe een goed resultaat neer zetten.

Sebastian Husseini en Kees Koolen deden dat ook met een 5de en een 6de plaats in het klassement bij de quads, maar Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel kwamen niet verder dan CP1. Vanwege het slechte weer in de regio, waardoor de rivierbeddingen uit hun voegen barste, besloot de A.S.O. om de etappe voor de auto’s en de trucks bij het eerste checkpoint (CP) stil te leggen. Voor de tweede keer dit jaar moesten de deelnemers voortijdig van de proef af en direct door naar het bivak.

Navigatieproblemen houden Husseini van etappewinst af
De motoren en de quads waren vanmorgen als eerste van start gegaan en reden de etappe gewoon uit. Het eerste gedeelte van de etappe was geannuleerd vanwege de slecht begaanbare paden en de deelnemers gingen met wat vertraging van start.  Sebastian Husseini begon vandaag wat minder goed want vanwege een fout bij het navigeren kwam hij als 17de door bij het 1e waypoint. Husseini was in goed gezelschap want er waren meer toppers die het juiste pad niet wisten te vinden. Gelukkig kon hij zijn fout snel herstellen en wist hij de aansluiting met de kop weer te vinden. Bij het 3de waypoint kwam Husseini als 2de door en was hij alweer volop in de race voor de overwinning. Die overwinning leek er ook te komen toen hij bij wp6 de leiding overnam, maar op het laatste gedeelte van de proef verloor hij teveel tijd door een probleem met de navigatie waardoor hij de overwinning uit handen gaf. Husseini kwam uiteindelijk als 5de over de finish wat, zeker gezien de navigatieproblemen, een prima prestatie was.

Koolen pakt zesde plaats bij de quads
Kees Koolen was vandaag goed op dreef en maakte tijdens de eerste kilometers van de special geen fouten. Hierdoor kwam Koolen als 7de door bij het 1e waypoint en wist hij de aansluiting met de kop te pakken. Koolen moest tijdens het vervolg van de etappe wel wat plaatsen inleveren, maar bleef sterk rijden en kwam bij WP4 als 5de door. Het laatste gedeelte van de etappe bleek een lastige te zijn en de condities waren niet optimaal, maar Koolen maakte wederom geen fouten en kwam als 6de over de finish op iets meer dan een minuut achter teamgenoot Husseini. Een hele goede prestatie van de man die de Dakar voor het eerst op een quad rijdt dit jaar. Met nog 3 etappes te gaan is Koolen goed op weg om Santiago te gaan halen.

Korte etappe voor de buggy’s en de Unimog
Tim Coronel en Jurgen van den Goorbergh keken uit naar de duinen rondom Fiambala. De buggy’s hielden het de laatste dagen erg goed en de beide Maxxis Super B coureurs wilden in het zand laten zien dat ze zeker mee kunnen met de rest van het veld. Helaas kwam het niet zo ver vandaag. Het slechte weer van de afgelopen dagen had ook hier zijn tol geëist en de rivieren traden buiten hun oevers. Dit deed de organisatie besluiten om de proef bij het 1e checkpoint (wp3) te stoppen. Na nog geen kwart van de etappe gereden te hebben konden van den Goorbergh en Coronel al richting bivak.

Ook de etappe voor de trucks werd bij het eerst checkpoint geannuleerd zodat Kornelis Offringa en Rob van Pelt de Unimog bijna meteen na de start alweer richting het bivak konden sturen.    

Jurgen van den Goorbergh: “De proef is gecanceled, we zijn eruit gehaald. Ben tot CP 1 gekomen maar dat leek af en toe al onmogelijk. Dat ik het gehaald heb… Ik heb al een keer onder water gestaan, kreeg net nog grip en kwam de rivier weer uit, mazzel! Ik reed achter een Mini, die zat daar vast.
b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_D11-VDGOORBERGEN.1230.jpgDoor die rivier zijn slechts een man of 5 gekomen en de rest zat vast. Ik had het bij die rivier al even aangekeken en zag een truck aan komen, die ramde er door heen en ik besloot dat dan ook maar toe doen en hun spoor te volgen. Jammer dat we stop gelegd zijn want het ging lekker. Ik heb een heel stuk achter die Mini aangereden en dat ging goed. De buggy heeft geen klap verkeerd gegeven. Heb wel weer mazzel gehad, hoor. Niet alleen toen die doorkruising van de rivier goed ging maar ook toen ik op een haar na een afgrond mistte!”