Dakar stage 10 motoren: meer nieuws en reacties

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Frans-Verhoeven-Dag-10-2013-Dakar.jpg
Frans Verhoeven - Foto: Yamaha Motor Nederland

De overwinning van Joan Barreda en de hernieuwde positie van Cyril Despres als klassementsleider zorgden bij de motorrijders voor de zoveelste onverwachte wending in de 2013 Dakar. Despres, nog steeds met het blok van Marek Dabrowski in zijn KTM, was weer snel, tactisch sterk en uiteindelijk oppermachtig.

De hele dag door zette hij tijden neer die exact gelijk waren aan die van Joan Barreda, totdat hij wist dat hij genoeg voorsprong had en alle concurrenten aan stukken gereden waren. Barreda zelf telt al dagen niet meer mee, hij wilde dus aan het eind van de etappe meer risico nemen en daarmee de dagoverwinning pakken. Mede-Husqvarna rijder Paulo Goncalves werd derde, maar ook hij is in het klassement ver buiten beeld.

David Casteu raakte gisteren niet alleen de leiding kwijt door een aanrijding met een koe, maar kon door gescheurde pezen tussen sleutelbeen en schouderblad vanmorgen niet meer van start. Gisterenochtend leidde hij het klassement nog, de koe maakte hem letterlijk van hero to zero. Olivier Pain was gisteren op afstand gezet en kreeg daar bovenop vandaag nog eens 25 minuten om zijn oren. De man die vier dagen aan de leiding ging is op plaats 9 nog wel de hoogst geklasseerde Yamaha, maar Frans Verhoeven komt door zijn puike 10 plaats van vandaag snel dichterbij. Het gat is nog maar 12 minuten.

En zo was opeens alles weer zoals het al jaren is: KTM domineert en Despres dicteert bij afwezigheid van Marc Coma. De enige rijders die hem na zijn weergaloze rit van gisteren nog kunnen volgen, zijn helper Ruben Faria en die van Francisco "Chaleco" Lopez, beide ook op een oranje motor. Zelfs nummer vier is voor KTM, Ivan Jakes uit Slowakije is daar een onverwachte verrassing en ook positie zeven in het klassement is voor de KTM van Svitko en plek acht voor Pedrero. Daar tussenin: de Husky van Allessandro Botturi, ondanks een kleine val van vandaag, op plaats vijf als de eerste niet-KTM. Op plaats zes sluipt Helder Rodriques steeds dichterbij, op zijn schouders rust de zware, maar niet onmogelijke taak om van de Dakar 2013 alsnog een succes voor Honda te maken. Het podium is nog 21 minuten van hem vandaan.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_JUAN_PEDRERO_ESP__Photographer_Maragni_M_KTM_Images.jpg
Juan Pedrero - Foto KTM Images / M. Maragni

Naast de KTM's en de Husqvarna van Borreda waren er vooral verliezers. Privé Husqvarna-rijder Jordi Villadoms piekte vroeg in de rally, maar stond vandaag uren stil na 170 kilometer en kwam niet meer door bij de volgende posten. Gerard Farres Guell had ook technische malheur die hem veel tijd kostte, maar hij haalde de finish wel. Ook Laia Sanz, de enige overgebleven vrouw, had het lastig, zij kwam met haar GasGas als een van de laatsten bij de eindstreep.

Nederlanders
De Nederlandse motorrijders zijn voor de fanatieke volgers van de live timing (http://rallymaniacs.nl/live-timing) door hun perfecte rijden bijna saai om te volgen. Elke dag is de volgorde zo goed als hetzelfde, iedereen presteert dus steeds constant naar zijn eigen kunnen. OK, als we dan heel precies gaan kijken was Robert van Pelt iets langzamer dan de voorgaande dagen, misschien dat de wijze raad van zijn vader om het wat rustiger aan te doen toch is blijven hangen. Meer waarschijnlijk is dat de vele bochten in het eerste deel en de snelle paden in het tweede deel iets minder zijn ding zijn dan de meer stoffige etappes die hiervoor kwamen.

Quads
Over de man aan de leiding kunnen we kort zijn: Marcos Patronelli heerst maar kwam vandaag 6 minuten achter de Pool Lukasz Laskawiec binnen. Daar tussen zat Seb Husseini op een zesde plek, terwijl Kees Koolen het op plaats 10 weer prachtig deed.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Kees-Koolen-Dag-10-2013-Dakar-DDTPress.jpg
Kees Koolen - Foto: Dutch Dakar Team Press