Dakar stage 9 motoren: Despres domineert

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_70782_RUBEN_FARIA_PRT_Maragni_M._KTM_Images.jpg
De nieuwe klassementsleider: Ruben Faria. Foto: Maragni M. KTM Images

Vandaag kwam na 175 kilometer verbinding, 593 kilometer special en weer 83 kilometer verbinding de zoveelste klassementsleider naar het bivak gereden. Dit in de persoon van de Portugees Ruben Faria, met zijn 'baas' Cyril Despres maar 5 minuten achter hem. Hiermee is de motorrace in de 2013 Dakar een van de meest onvoorspelbare ooit.

Toen vanmorgen de langste etappe van de Dakar 2013 startte, was David Casteu nog de trotse vijfde klassementsleider in 8 dagen. Lopez, Barreda, Despres, Pain (4x) en Casteu stonden al voor hem bovenaan het bord. Maar Casteu werd vandaag op grote achterstand gezet door een aanrijding met een koe. Hij kwam met dik 2 uur achterstand, een kapotte motor en een pijnlijke schouder binnen en kan de overwinning nu wel vergeten. Cyril Despres liet juist zien de kans op de overwinning nog lang niet te hebben opgegeven; hij pakte zijn tweede dagwinst door deze monsteretappe te winnen. Een bewijs van zijn enorme doorzettingsvermogen en wil om te winnen en een terugkeer van KTM als machtigste fabrikant in de Dakar. Het Oostenrijkse merk staat nu weer 1, 2 en 3, doordat ook lokale held Chaleco Lopez goed scoorde.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_70771_CYRIL_DESPRES_Maragni_M._KTM_Images.jpg
Niet te stoppen: Cyril Despres. Foto: Maragni M. KTM Images

De rest
Waar voorin gewonnen werd door KTM moesten de andere merken wel verliezen, maar dat verrekte vooral Husqvarna stijfkoppig. Barreda is kansloos voor een topklassering, maar werd wel mooi tweede Zijn Italiaanse merkgenoot Alessandro Botturi pakte de derde plek en sluipt zo in het klassement naar een vijfde plek op 22 minuten. Verder was er een topdag voor Helder Rodriques, die met de HRC Honda vijfde werd, een enorme opsteker voor het geplaagde rode team. Zijn teamgenoot Johnny Campbell reed lang in de voorste uitslagen mee maar zakte aan het eind wat terug. Casteu's Yamaha-merkgenoot Olivier Pain verloor een half uur in de special, de vier dagen dat hij aan de leiding ging zal hij nu vooral moeten koesteren als mooie herinneringen.

Nederlanders
Frans Verhoeven werd netjes vijftiende, Knuiman 30ste en Liefhebber 49ste. Alle andere Nederlanders deden het in de enorm lange etappe ook precies volgens verwachtingen, werkelijk iedereen kwam binnen op de positie waar hij de hele vorige week al reed. Zelfs bij de quads was dit het geval, Seb Husseini werd derde en Kees Koolen dertiende.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_70775_HANS-JOS_LIEFHEBBER_NL-Maragni_M._KTM_Images.jpg
Hans Jos Liefhebber - Foto: Maragni M. KTM Images

Vrouwen
Het veld bij de vrouwen is gehalveerd. De Chileense Josefina Gardulski sleepte de Sherco van haar landgenoot Axel Heilenkotter nadat zijn blok geploft was, maar moest daarna ook zelf opgeven toen haar motor overhit raakte en in brand vloog. Hierdoor is Laia Sanz nog de enige vrouw op de motor.

Belg
De meest bijzondere start van misschien wel de hele Dakar was vanmorgen voor de Belg Frank Verhoestraete. Waar hij zaterdag nog op de lijst van rijders die opgegeven hadden stond, was hij er vanmorgen op miraculeuze wijze gewoon weer bij. Waarna hij de etappe ook weer helemaal uitreed.